Un TEZAUR de 5 miliarde de dolari de metal pe care lumea îl vrea, dar nu-l poate atinge
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Stocurile sunt pe terminate pste tot în lume mai puțin în Vietnam
Stocurile sunt pe terminate pste tot în lume mai puțin în Vietnam
Într-un parc industrial aflat la aproximativ o oră de mers cu mașina spre coasta Mării Chinei de Sud dinspre orașul Ho Chi Minh se află grămezi uriașe de metal brut învelite în prelată neagră. Întinzându-se pe o lungime de un kilometru, mult râvnitul tezaur ar putea valora aproximativ 5 miliarde de dolari la prețurile actuale.

În industria aluminiului, cunoscătorii spun că stocul din Vietnam este cel mai mare pe care l-au văzut vreodată - și asta într-o industrie care petrece mult timp construind stocuri, în timp ce analiștii petrec mult timp încercând să le localizeze.

Motivul pentru care este puțin probabil să se miște curând acest munte de aluminiu implică autoritățile vamale din Vietnam. Între timp, modul în care existența sa a devenit atât de importantă deschide o fereastră către o marfă omniprezentă, dar neregulată, într-un moment în care producătorii de orice, de la piese auto până la cutii de bere, concurează pentru a obține mai mult din această marfă, pe măsură ce se iese din pandemia de coronavirus și China reduce oferta.

În timp ce înainte existau milioane de tone de aluminiu în porturile din Detroit și New Orleans din SUA, Rotterdam din Europa și Port Klang din Malaezia, observatorii pieței spun că stocul aflat la 50 de kilometri de cel mai mare oraș din Vietnam este probabil singurul important rămas. 

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, aceast munte de aluminiu este echivalent cu întregul consum anual al Indiei, a doua cea mai populată țară din lume, a declarat Duncan Hobbs, analist la Concord Resources, care se ocupă de piețele de metale de 25 de ani.

"Asistăm la cel mai adânc deficit de pe piața mondială din ultimii cel puțin 20 de ani, iar acest stoc nu numai că ar umple acest deficit, dar ar lăsa și ceva în plus", a spus el.

De ce există această super-rezervă în Vietnam

Tezaurul a fost confiscat în cadrul unei anchete antidumping conduse de SUA în 2019, care se concentrează asupra unui miliardar chinez. Autoritățile vietnameze spun că a fost acumulat din China de către Global Vietnam Aluminium Ltd., cunoscută sub numele de GVA. Ancheta nu s-a încheiat. 

Cele 1,8 milioane de tone de aluminiu rămân depozitate sub supravegherea gărzilor de securitate, iar GVA primește doar cantități mici pentru linia de producție, potrivit unui oficial din cadrul departamentului vamal general din Vietnam. Compania nu a putut fi contactată pentru comentarii. 

Creșterea fulminantă a prețurilor înseamnă că valoarea metalului a crescut cu peste 50% de când a fost confiscat. Dacă stocul ar începe vreodată să se miște, impactul ar putea fi unul seismic. Ar fi mai mult decât suficient pentru a șterge un deficit global care a apărut pe piața aluminiului în acest an, iar vânzarea ar putea duce la prăbușirea prețurilor.

Cu toate acestea, CRU, una dintre principalele firme de consultanță pe care industria se bazează pentru a urmări stocurile de pe cea mai mare piață de metale comune din lume, a eliminat acum stocul vietnamez din estimările sale privind rezervele. Firma cu sediul la Londra consideră că o parte din metal are o vechime mai mare de 10 ani și ar trebui probabil să fie vândut oricum ca fier vechi.

"În mod normal, stocurile sunt disponibile la un preț corect, dar una dintre problemele legate de acest material este că nu este foarte clar în ce circumstanțe ar deveni disponibil", a declarat Ross Strachan, analist principal pentru aluminiu la CRU din Londra. "Există puține dovezi că stocurile vietnameze ar trebui să ofere vreo consolare pentru consumatori".

Interesul pentru tezaurul de neatins reflectă momentul de cumpănă al metalului, în condițiile în care o eră de supraofertă face loc deficitelor din cauza restricțiilor chinezești asupra producției pentru reducerea emisiilor.

Temeri legate de o supra-ofertă

Comercianții de aluminiu au petrecut o mare parte din ultimul deceniu temându-se că o supraofertă colosală acumulată în timpul crizei financiare mondiale ar putea să revină pe piață și să suprime prețurile deja slabe.

Producătorii de automobile din Detroit, de exemplu, au redus drastic achizițiile, în timp ce producătorii continuau să pompeze metalul în speranța de a elimina concurenții. Mai mult de jumătate dintre producătorii de la nivel global pierdeau bani, dar pentru mulți dintre ei costurile uriașe implicate de oprirea topitoriilor ar fi fost și mai mari. Astfel, lună de lună, surplusul de metal nedorit a crescut.

Apoi, au intervenit băncile și casele de comerț. Planul lor era de a face bani cumpărând surplusul și de a-l pune deoparte pentru anii mai slabi. Pe măsură ce economia globală a început să se redreseze la începutul anilor 2010, producători precum Coca-Cola și MolsonCoors s-au trezit în criză de aluminiu, când munți de metal au stat în porturile importante din întreaga lume.

În cele din urmă, metalul a fost reintrodus pe piață pe măsură ce cererea a revenit și, chiar și anul trecut, industria a fost aprovizionată în mod confortabil. În primele etape ale pandemiei, se părea că piața va fi din nou inundată.

Acum, în condițiile în care cererea este în creștere, iar China reduce oferta, opinia generală este că perspectivele nu au fost niciodată mai bune pentru prețuri, în timp ce munții de aluminiu dispar exact când producătorii au cea mai mare nevoie de ei.

Prăbușirea rezervelor

"Stocurile au fost diminuate într-un ritm foarte rapid, într-un mod pentru care nimeni nu era pregătit", a declarat Kamil Wlazly, analist senior în domeniul metalelor la Wood Mackenzie din Londra.

Departe de Vietnam, trecerea industriei în penurie este vizibilă în alte porturi industriale importante din întreaga lume. Imaginile din satelit arată că o rezervă masivă din New Orleans, deținută de Castleton Commodities, a fost extrasă, trimisă către consumatorii din SUA care au fost nevoiți să plătească mai mult pentru aluminiul lor de când președintele Donald Trump a impus tarife la importurile din China și din alte părți. 

O rezervă considerabilă din Portul Klang din Malaezia a dispărut, de asemenea, în 2019, cam în același timp în care datele vamale au arătat o creștere bruscă a livrărilor din această țară către Vietnam.

Citește și: Prețul aurului va exploda curând. Explicațiile experților

În ciuda poziției relativ modeste a Malaeziei ca și consumator de aluminiu, Port Klang a devenit, de asemenea, cel mai mare punct de depozitare din rețeaua de depozite a Bursei de Metale din Londra, dar și aceste rezerve sunt în scădere rapidă.

Depozitele LME din Detroit și din portul olandez Vlissingen sunt acum practic goale, după ce au deținut mai mult de 3,5 milioane de tone la vârful depozitării de către bănci și comercianți. Este o poveste similară în Rotterdam, care obișnuia să dețină milioane de tone de metal în depozitele LME și în depozitele private.

Dar situația este, fără îndoială, cea mai gravă în China, unde stocurile totale din întreaga țară se ridică acum la aproximativ 1,2 milioane de tone, ceea ce echivalează cu o cerere de două săptămâni, potrivit estimărilor grupului de cercetare AZ China.

Cel mai izbitor semn al penuriei crescânde poate fi găsit în datele comerciale ale țării, care arată cum principalul producător mondial devine acum un importator net de aluminiu, pe măsură ce reducerea producției interne se intensifică. După ce a inundat piața mondială cu metal timp de ani de zile, China conduce acum la o reducere rapidă a rezervelor mondiale de aluminiu.

"Pentru China - având în vedere mărimea acestei țări - dacă stocul vietnamez ar putea reveni, ar fi ușor de absorbit", a declarat Wlazly. Această rezervă, totuși, rămâne în mod ispititor la îndemână. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel