Musk, ofensat de sindicatele din Suedia

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Tesla
Tesla
Escaladarea grevei împotriva Tesla de către un grup de sindicate suedeze a fost catalogată drept "nebună" de către Elon Musk, în condițiile în care acțiunea industrială amenință să perturbe operațiunile constructorului auto american în alte părți ale Europei. 

Aproximativ 130 de mecanici din Suedia, care fac parte din sindicatul IF Metall și asigură service-ul mașinilor electrice, au intrat în grevă luna trecută, după ce Tesla a refuzat cererea lor de negociere colectivă, notează Financial Times.

De atunci, muncitorii portuari și dealerii auto au refuzat să lucreze cu marca, în cadrul unor greve de simpatie care amenință să afecteze afacerile companiei în Suedia și, potențial, și mai departe. Cea mai recentă grevă a lucrătorilor poștali înseamnă că mașinilor Tesla nu le vor fi livrate plăcuțele de înmatriculare clienților. 

Musk, directorul executiv al Tesla și un critic vehement al sindicalizării, a scris că situația "este o nebunie", într-o postare pe platforma de socializare X pe care o deține. 

Tesla a evitat până acum negocierile colective în cadrul operațiunilor sale globale, în pofida deschiderii unei fabrici în Germania, unde sindicatele auto sunt puternice. 

"Acesta a fost un șoc cultural uriaș pentru Elon", a declarat Matthias Schmidt, un analist auto european independent. "El a făcut tot posibilul să evite sindicalizarea, dar acesta este un uriaș semnal de alarmă".

Cel mai mare risc pentru Tesla acum este ca sindicatele din alte națiuni, în special din Germania, să opteze să se alăture grevei în semn de solidaritate cu omologii lor suedezi, au spus analiștii.

În timp ce compania se baza cândva pe importurile din China, fabrica Tesla din Berlin reprezintă acum aproape trei sferturi din modelele pe care le vinde în regiune. 

"Ar putea să se transforme în bulgăre de zăpadă în diferite țări și să fie replicat în alte părți", a avertizat Schmidt. "Cel mai mare risc este, evident, Germania. Ne așteptam să se întâmple ceva similar în Germania când au deschis fabrica de acolo, sindicatele fiind atât de puternice".

Suedia este o piață modestă pentru constructorul auto și este eclipsată de principalele sale piețe, respectiv Marea Britanie, Germania și Franța. 

Sindicaliștii și academicienii din Suedia consideră că modelul lor de muncă, care durează de zeci de ani, ar putea fi subminat dacă Tesla ar putea funcționa fără un acord sindical. "Modelul nostru de muncă suedez cu acorduri colective este un avantaj competitiv pe piața globală, nu o amenințare", a declarat Marie Nilsson, președintele sindicatului IF Metall.

Tesla s-ar putea confrunta, de asemenea, cu cereri tot mai mari de sindicalizare în alte părți ale rețelei sale globale.

Sindicatul United Autoworkers Union, influentul sindicat din SUA, vizează Tesla, deoarece urmărește să își lărgească baza dincolo de constructorii auto tradiționali din Detroit, Ford, General Motors și Chrysler, în urma acordului salarial istoric încheiat luna trecută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel