Musk a dublat prețul internetului în Ucraina
Autor: Oana Pavelescu | 30 noi 2022, 18:13
Antenă Starlink, camuflată pe front în Ucraina
Antenă Starlink, camuflată pe front în Ucraina
Prețul de listă al echipamentelor de comunicații Starlink aproape că s-a dublat în Ucraina, în condițiile în care rețelele de telefonie mobilă încep să cedeze din cauza atacurilor Rusiei asupra rețelei electrice a țării și a creșterii cererii pentru dispozitivul de comunicații prin satelit fabricat de SpaceX.

Prețurile pentru terminalele Starlink, care sunt fabricate de compania SpaceX a lui Elon Musk, vor crește la 700 de dolari pentru noii consumatori ucraineni, potrivit site-ului companiei. Această sumă este în creștere de la aproximativ 385 de dolari la începutul acestui an.

Costul pentru consumatori al unui abonament lunar Starlink a fluctuat recent, scăzând de la aproximativ 100 de dolari la 60 de dolari de Ziua Independenței Ucrainei, pe 24 august, "pentru a reflecta condițiile pieței locale", iar acum va crește la 75 de dolari.

Prețurile au crescut și în Polonia vecină, unde mulți ucraineni folosesc Starlink pentru a evita problemele cu livrarea corespondenței locale, dar au rămas aceleași în Slovacia și în majoritatea celorlalte țări europene.

Micile dispozitive portabile, care comunică cu sateliții prin intermediul unei antene de mărimea unei cărți, au oferit o conexiune crucială la internet pentru armata ucraineană și pentru civili în zone cu puține rețele de telefonie mobilă sau acoperire în bandă largă.

Prețurile ba urcă, ba scad

Nu este clar dacă prețurile s-au schimbat și pentru guvernul ucrainean, care utilizează un amestec de Starlink de la diverși donatori, inclusiv SpaceX a lui Musk, guvernul polonez și aliații NATO, precum și de la susținătorii crowdsourcing.

În cadrul unor negocieri separate și în curs de desfășurare între SpaceX și Departamentul american al Apărării, SpaceX a cerut, încă din octombrie, ca Washingtonul să plătească 4.500 de dolari pe lună pentru fiecare stație dedicată Ucrainei, a declarat pentru Financial Times o sursă din interior. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că departamentul a fost în contact cu SpaceX în legătură cu Starlink, dar a refuzat să ofere detalii despre discuții. Acesta a precizat că Statele Unite și Ucraina au identificat comunicațiile prin satelit ca fiind o capacitate critică pe câmpul de luptă.

Musk a pornit conexiunea pentru serviciul prin satelit în Ucraina la câteva zile după ce Rusia a lansat invazia pe 24 februarie, ca represalii. 

Probleme de hardware

De atunci, Starlink a fost utilizat pe scară largă de către militarii ucraineni de-a lungul liniei frontului, unde luni de luptă au făcut ca rețelele mobile să devină nesigure, folosind cantități masive de date de mare viteză pentru a comunica între ei, cu bazele lor și pentru a transmite din drone imagini de înaltă rezoluție.

Prim-ministrul ucrainean Denis Shmihal a declarat marți că guvernul ucrainean intenționează să cumpere mii de noi Starlinks și va face ca importurile acestora să fie scutite de taxe și impozite.

Civilii din zonele smulse de sub controlul rusesc se bazează adesea pe Starlink în timp ce furnizorii ucraineni de rețele mobile restabilesc serviciile.

Însă, în ultimele săptămâni, rețelele de telefonie mobilă din marile orașe, precum Kievul, au cedat și ele, în timp ce Rusia a încercat să paralizeze sistemul de distribuție a energiei electrice din Ucraina.

Musk s-a plâns anterior că costul livrării serviciilor Starlink în Ucraina de către SpaceX ar putea ajunge la 100 de milioane de dolari până la sfârșitul anului 2022, după ce Financial Times a relatat că armata ucraineană a întâmpinat probleme operaționale în octombrie, după ce s-a constatat că hardware-ul nu funcționa, în zonele eliberate recent de sub controlul rusesc.

Musk nu a răspuns solicitărilor pentru comentarii.

Citește și:

Starlik începe să își arate limitele. Compania schimbă radical politica

Starlink își încheie politica de internet nelimitat prin rețeaua sa sateliți, deoarece vitezele de descărcare continuă să scadă.

Utilizatorii nord-americani de internet prin satelit Starlink au început să primească mesaje prin care sunt anunțați că alocarea lor de date nu mai este nelimitată. Starlink nu numai că și-a mutat nivelurile de viteză de descărcare mai rapidă de la opțiunea rezidențială la cea de afaceri, dar acum le limitează la 1 TB pe lună înainte de a se activa limitarea.

Începând din decembrie 2022, abonații la internet prin satelit Starlink care utilizează mai mult de 1TB de date pe lună vor vedea că viteza lor va fi limitată în orele de vârf 7AM-11PM. Utilizarea în afara orelor de vârf de la 23:00 la 7:00 nu se ia în considerare pentru alocare, ca o modalitate de a convinge abonații să își mute descărcările grele în timpul nopții. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Până la ce nivel va coborî inflaţia în 2023. Prognoza BCR

BCR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru...

Cutremurele din Turcia au scumpit barilul de petrol

Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent...

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Florin Jianu: 2023 trebuie să fie anul relansării economice

Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar...

Crossuri externe