NASA doreşte să trimită pe Lună un rover robotizat. Vezi ce caută

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Competiţia pentru alegerea numelui noului rover pe care NASA îl va trimite pe Marte a intrat în linie dreaptă
Competiţia pentru alegerea numelui noului rover pe care NASA îl va trimite pe Marte a intrat în linie dreaptă
NASA doreşte să lanseze, spre sfârşitul anului 2022, în regiunea polului sud selenar, un rover robotizat care să caute apă şi alte resurse ce ar putea fi folosite de astronauţii care vor ajunge din nou pe Lună, informează joi Space.com. Deocamdată, roverul ce va purta denumirea VIPER (Volatiles Investigation Polar Exploration Rover), se află în fază de proiect.

Dacă totul va merge bine, acest proiect ar putea duce la o misiune de lungă durată în căutarea apei şi a altor substanţe volatile în regiunea polului sud selenar. Proiectul VIPER dispune de un avantaj ce ar putea fi decisiv. El 'moşteneşte' resursele unui alt proiect, denumit Resource Prospector, pe care NASA l-a anulat în 2018.

Se plimbă prin galaxie! Dar nu se știe de unde a venit

'Ne aflăm la intersecţia dintre ştiinţă şi explorare', a declarat Brad Bailey, cercetător în cadrul programului NASA Lunar Discovery and Exploration. Substanţele volatile sunt un domeniu de interes atât pentru explorare cât şi pentru ştiinţă. Pentru explorare, în contextul mult-aşteptatei lansări a programului spaţial Artemis, care vizează reluarea misiunilor cu echipaj uman pe Lună.

Exploratorii vor avea nevoie de apă, atât pentru băut cât şi pentru combustibil. Căutarea apei pe Lună este importantă şi din punct de vedere ştiinţific pentru că înţelegerea originilor apei de pe Lună ar contribui la explicarea modului în care apa a ajuns şi pe Pământ. Însă, în ambele cazuri, primul pas va fi cel de a găsi apa la sol - iar această misiune îi va reveni lui VIPER.

'Această misiune va fi foarte importantă în căutarea substanţelor volatile, aceste potenţiale resurse de care putem dispune pe suprafaţa Lunii', a declarat Debra Needham, planetolog la Centrul Spaţial Marshall al NASA.

În ştiinţele planetare, substanţele volatile sunt un grup de elemente şi compuşi chimici care au puncte de fierbere scăzute şi care pot fi prezente în crusta sau atmosfera unei planete sau luni. Printre substanţele volatile căutate de cercetători pe alte planete se numără azotul, apa, dioxidul de carbon, amoniacul, hidrogenul, metanul şi dioxidul de sulf.

Oamenii de ştiinţă au confirmat abia în ultimul deceniu existenţa apei sub formă de gheaţă pe Lună, în regiunile polare. Sarcina lui VIPER va fi să găsească această apă în teren, în zorii noului program spaţial Artemis. Pentru a reuşi acest lucru, VIPER va trebui să dispună de numeroase capabilităţi. Una dintre priorităţi este să reziste la variaţiile uriaşe de temperatură dintre noapte şi zi.

Șeful NASA avertizează: Pregătiți-vă pentru impactul cu asteroizii!

Două rovere selenare folosite în misiuni de lungă durată, roverul sovietic Lunokhod 2 şi cel chinez Yutu, au folosit strategia intrării în hibernare pe cursul nopţii, pentru protejarea instrumentelor de temperaturile foarte mici şi apoi reluarea activităţii pe timpul zilei selenare. NASA doreşte însă ca roverul VIPER să-şi poată desfăşura activitatea indiferent dacă este zi sau noapte.

Conform lui Brad Bailey, VIPER va fi dotat cu patru instrumente primare. Două dintre acestea au fost dezvoltate în cadrul proiectului abandonat Resource Prospector - NSS (Neutron Spectrometer System), care va măsura hidrogenul de la suprafaţa selenară şi NIRVSS (Near-Infrared Volatile Spectrometer System), care va studia compoziţia substanţelor volatile de pe Lună, mineralogia şi temperaturile de la suprafaţă.

Un al treilea instrument pe care NASA doreşte să-l instaleze pe roverul VIPER este o sondă-burghiu concepută să pătrundă până la adâncimea de 1 metru în regolitul selenar pentru prelevarea de mostre de sol. Cel de-al patrulea instrument, denumit MSolo (Mass Spectrometer observing lunar operations), va analiza izotopii aflaţi în mostrele de regolit culese de sonda-burghiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Transgaz
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă
BCE
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Furnizorii de energie, luați la control de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Termocentrala
Dolari și euro
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
WhatsApp / FOTO: Freepik
Ghișeu
Persoană în scaun cu rotile / Foto: Freepik
Fidelis
În magazin / FOTO: Freepik

Programul magazinelor de Paște

 Magazinele marilor lanţuri de retail din România vor fi închise în prima zi...

Bill Gates / Foto: World Economic Forum / Flickr

Bill Gates dezvăluie ce moștenire vor primi copiii lui

Bill Gates a confirmat, încă o dată, că nu va lăsa...

Foto cu caracter ilustrativ: Freepik.com
Harvard / FOTO: Wikipedia
SUA vs China / sursa foto: Freepik.com

SUA-China: Confruntarea titanilor

Pe fondul escaladării războiului comercial dintre Statele Unite și China, un...

Este o situația care nu a mai existat la LME
Analize / FOTO: Freepik

Aceste acțiuni au un potențial de creștere de până la 62%

Tehnologia în cădere liberă: Nvidia și Nasdaq, printre...

Banca Națională a României

Banca Naţională a României împlineşte 145 de ani

Banca Naţională a României împlineşte joi 145 de ani.


pixel