NASA va explora un asteroid care valorează de un milion de ori mai mult decât economia mondială

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Asteroidul Psyche ar putea fi răspunsul multor întrebări
Asteroidul Psyche ar putea fi răspunsul multor întrebări
NASA a dat undă verde explorării unui asteroid care conține atât de multe metale rare și prețioase încât ar putea valora chiar mai mult decât economia mondială.

La începutul acestui an, Psyche a ratat perioada de lansare planificată pentru 2022 ca urmare a unor probleme 

Misiunea Psyche ar fi trebuit să fie lansată șa începutu anului 2022 dar din caza unor probleme legate de dezvoltare a misiunii, ceea ce a dus la o analiză internă pentru a stabili dacă misiunea ar putea depăși aceste probleme pentru a fi lansată cu succes în 2023.

"Apreciez munca asiduă depusă de comisia de revizuire independentă și de echipa condusă de JPL în vederea reușitei misiunii", a declarat Thomas Zurbuchen, administratorul asociat al Direcției Misiunilor Științifice a NASA din Washington. "Lecțiile învățate de la Psyche vor fi implementate în întregul nostru portofoliu de misiuni. Sunt entuziasmat de cunoștințele științifice pe care Psyche le va oferi în timpul duratei sale de viață și de faptul că am putea înțelege nucleul propriei noastre planete."

Comisia de evaluare independentă încă își finalizează raportul, care, împreună cu răspunsul NASA, va fi împărtășit public odată finalizat.

Echipa misiunii continuă să finalizeze testarea software-ului de zbor al navei spațiale în vederea pregătirii pentru data de lansare din 2023. Noul profil de zbor este similar cu cel planificat inițial pentru august 2022, folosind o asistență gravitațională de pe Marte în 2026 pentru a trimite nava spațială în drumul său spre asteroidul Psyche. Cu o dată de lansare în octombrie 2023, nava spațială Psyche va ajunge la asteroid în august 2029.

NASA explică faptul că misiunea Psyche este o călătorie către un asteroid unic, bogat în metale, care orbitează în jurul Soarelui între Marte și Jupiter. Ceea ce face ca asteroidul Psyche să fie unic este faptul că pare a fi nucleul expus de nichel-fier al unei planete timpurii, unul dintre elementele constitutive ale sistemului nostru solar.

În adâncurile planetelor terestre stâncoase - inclusiv pe Pământ - oamenii de știință au dedus prezența unor nuclee metalice, dar acestea se află la o distanță inaccesibilă sub mantalele și crustele de piatră  ale planetelor. Deoarece nu putem vedea sau măsura direct nucleul Pământului, Psyche oferă o fereastră unică în istoria violentă a coliziunilor și a acreției care au creat planetele terestre.

Misiunea este condusă de Universitatea de Stat din Arizona. Laboratorul Jet Propulsion al NASA este responsabil pentru gestionarea misiunii, operațiuni și navigație. Șasiul de propulsie solar-electrică al navei spațiale va fi construit de Maxar (fostul SSL), cu o sarcină utilă care include un aparat de imagistică, un magnetometru și un spectrometru de raze gamma.

Despre acest asteroid se spune că ar putea valora 10 quintilioane de dolari, adică de un milion de ori valoarea economiei mondiale.

Atunci când observăm Psyche de pe Pământ, corpul ceresc apare ca o ceață neclară. Însă, observând lumina reflectată de acesta, oamenii de știință au emis ipoteza că asteroidul ar putea fi neobișnuit de bogat în metal. Se crede că nucleul ar fi alcătuit din fier metalic expus, nichel și aur, pe baza unor observații ocazionale făcute pe Pământ, a relatat Jamie Carter pentru Forbes. Descoperit pentru prima dată de astronomul italian Annibale de Gasparis în 1852, corpul ceresc este suspectat a fi nucleul unei planete sfărâmate.

Măsurătorile în lungimi de undă vizibilă și infraroșie efectuate de pe Pământ sugerează că asteroidul bogat în metale are forma unui cartof, potrivit unui comunicat al NASA. Supranumit un asteroid de tip M pentru concentrația sa potențial ridicată de metal, Psyche are un diametru de 225 de km. 

Asteroidul are o perioadă orbitală de cinci ani, dar completează rotații la fiecare patru ore, astfel că o "zi" a lui Psyche este de fapt destul de scurtă. 

Citește și: Asteroidul de aur care ne-ar putea face pe toți miliardari, explorat de NASA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel