Națiunile din Asia-Pacific au semnat cel mai mare acord comercial din lume
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Țările din Asia Pacific au semnat cel mai mare acord economic din lume
Țările din Asia Pacific au semnat cel mai mare acord economic din lume
Națiunile din Asia Pacific, inclusiv China, Japonia și Coreea de Sud, au semnat duminică cel mai mare acord regional de liber schimb din lume, care cuprinde aproape o treime din populația lumii și din produsul intern brut.

Înalți oficiali din 15 națiuni care includ, de asemenea, Australia, Noua Zeelandă și cei 10 membri ai Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est au încheiat Parteneriatul Economic Comprehensiv Regional sau PECR - al cărui creere a durat aproape un deceniu - a fost semnat în ultima zi celei de a 37-a ediție a Summitului Asean.

"Finalizarea negocierilor este un mesaj puternic care afirmă rolul  Asean în sprijinirea sistemului comercial multilateral", a declarat premierul vietnamez Nguyen Xuan Phuc înainte de ceremonia de semnare virtuală. Acordul va contribui la „dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare care au fost întrerupte din cauza pandemiei, precum și la sprijinirea redresării economice”, a spus el.
Un minim de șase țări aseane, în plus față de trei parteneri non-aseani, trebuie să ratifice PECR pentru ca acesta să intre în vigoare, a declarat reporterilor ministrul din Singapore pentru Comerț și Industrie, Chan Chun Sing, după semnare. Singapore intenționează să aprobe acordul „în următoarele luni”, a spus el.

Economiile puternice din UE au revenit în forță din recesiune. Cum se prezintă România

Susținătorii pactului comercial, care acoperă 2,2 miliarde de persoane cu un PIB combinat de 26,2 trilioane de dolari, au declarat că vor susține economiile slăbite de pandemie prin reducerea tarifelor, consolidarea lanțurilor de aprovizionare cu reguli comune și codificarea noilor reguli de comerț electronic.

Ieșirea Indiei

Negociatorii au semnat acordul după ce India a surprins participanții, la sfârșitul anului trecut, abandonând proiectul. Prim-ministrul Narendra Modi a declarat că s-a retras din cauza îngrijorării cu privire la modul în care PECR ar afecta mijloacele de trai ale indienilor, în special pentru cei mai vulnerabili. Totuși, Indiei i se va permite să se alăture pactului comercial pe viitor.

„Clauza care permite Indiei să adere la o dată ulterioară este simbolică și arată dorința Chinei de a construi poduri economice cu cea de-a treia cea mai mare economie din regiune”, a declarat Shaun Roache, economist-șef Asia-Pacific la S&P Global Ratings.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel