NATO confirmă: Rusia folosește în Ucraina arme absolut îngrozitoare
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Foto ilustrativ
Foto ilustrativ
"Utilizarea lor, aşa cum a fost documentată la Harkov, ar putea constitui o crimă de război", a apreciat, anterior, organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch. 

Rusia utilizează bombe cu fragmentare în Ucraina, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează Agerpres. "Am văzut utilizarea bombelor cu fragmentare şi am văzut rapoarte despre utilizarea altor tipuri de arme care încalcă legislaţia internaţională", a afirmat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

Anterior, organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) a comunicat de asemenea că armata rusă a utilizat la Harkov, în estul Ucrainei, muniţii cu fragmentare, care lovesc fără deosebire atât ţinte militare, cât şi populaţia civilă, iar utilizarea acestora ar putea constitui o crimă de război, potrivit AFP.

Forţele ruse au utilizat aceste arme "în cel puţin trei cartiere rezidenţiale din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, la 28 februarie", afirmă organizaţia americană de apărare a drepturilor omului. HRW afirmă că a identificat utilizarea acestui tip de muniţii la o rachetă 9M55K Smerci de fabricaţie rusească.

"Harkov suportă atacuri neîncetate ale forţelor ruse şi civilii se ascund în subsoluri pentru a scăpa de explozii şi de schije", afirmă directorul responsabil de armamente la HRW, Steve Goose. "Utilizarea acestor submuniţii în zone locuite arată un dispreţ absolut pentru viaţa oamenilor", spune el.

Citește și Arme trimise de Germania în Ucraina. Rușii vor avea o MARE SURPRIZĂ

Între timp, s-a aflat că Germania va furniza Ucrainei 2.700 de rachete sol-aer fabricate nicăieri altundeva decât în fosta Uniune Sovietică. Astfel se intensifică ajutorul pentru Kiev după ce a renunțat la politica de a nu trimite arme în zonele de conflict.

Promisiunea de livrare a rachetelor, care au aparținut armatei fostei Germanii de Est comuniste, a fost confirmată joi de Ministerul Economiei. Livrările se adaugă echipamentelor militare deja promise pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia Rusiei, inclusiv sisteme antitanc și rachete antiaeriene moderne. 

Citește și Fără precedent. O mare companie petrolieră rusească cere încetarea războiului în Ucraina

Revenind la bombele cu fragmentare, HRW considerdă că "utilizarea lor, aşa cum a fost documentată la Harkov, ar putea constitui o crimă de război". Bombele cu fragmentare (BASM) sunt compuse dintr-un container, asemănător unui obuz, care grupează proiectile explozive, de talie mai redusă, aşa-numite "submuniţii". Foarte imprecise, ele lovesc o mare parte dintre civili.

Utilizarea lor este interzisă prin convenţia de la Oslo din 2008, dar Moscova nu a semnat-o. "Utilizarea lor masivă de unele armate în zone locuite a provocat în ţările respective pagube umane disproporţionate", potrivit unui raport al Senatului francez. Muniţiile cu fragmentare dispersează de fapt o multitudine de mici muniţii pe o zonă foarte largă. Unele rămân neexplodate şi pot ucide după an de la lansarea lor, la fel ca minele, notează AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel