Navă inutilă. Rusia nu are nevoie de așa ceva, spun americanii

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Rușii își pot rezolva treburile și altfel
Rușii își pot rezolva treburile și altfel
Rusia este o putere terestră, iar principala ei ieșire la mare este blocadă de ghețurile arctice. Și, în pofida relansării discuțiilor privind necesitatea construirii de noi portavioane pentru Marina militară, planurile Moscovei nu au șanse de izbândă, scrie pe blogul publicației The National Interest, expertul american în geopolitică, Erik Khzmalyan.

Justificându-și punctul de vedere, analistul american subliniază că Rusia nu este implicată în operațiuni militare internaționale, care să necesite susținere aeriană de pe portavioane.

Moscova, explică Erik Khzmalyan, și-a întârit poziția în Siria pentru a influența politica promovată de Europa, dar a făcut-o nu de pe mare, ci de pe sol, folosind fluxul migranților ca instrument politic.

Prin urmare, pentru a-și exercita influența asupra Europei prin Marea Mediterană, regimul de la Kremlin nu are nevoie de o grupare aviatică de atac. Cucerind mări, puterile terestre, precum China, nu fac decât să asigure un plus de securitate a graniețelor lor terestre.

Citește și Navă de luptă performantă pentru US Navy. Așa ceva nu s-a mai văzut

Totuși, NATO, chiar și China sau neliniștitul Orient Mijlociu vor continua să oblige Moscova să-și concentreze și mai mult atenția asupra frontierelor sale, susține mai departe expertul american. Este, de altfel, și motivul pentru care principalul instrument pentru operațiuni militare pe mare va rămâne pentru Rusia flota de submarine, calificată de Khzmalyan, drept una dintre cele mai bune din lume.

Interesant este că analiștii ruși recunosc neputința Rusiei nu numai de a construi noi portavioane, dar nici măcar de a moderniza vechile nave de război, sovietice, uriașe prin dimensiunile lor. Este vorba, printre altele, de crucișătorul Marșal Ustinov, despre portavionul Admiral Kuznețov (singura navă de acest gen al flotei ruse și care se află, de o bună bucată de timp, în nesfârșite reparații), dar și crucișătorul purtător de rachete nucleare Admiral Nahimov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Foto ilustrativ: Freepik.com
În magazin / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Surpriză pe piața valutară: dolarul cade, aurul urcă!

BNR a publicat vineri, 11 aprilie 2025, cursul valutar...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Donald Trump
Foto: Freepik.com

SUA şi Rusia discută, la Moscova, soarta Ucrainei

Mesagerul lui Trump la Kremlin: Steve Witkoff negociază...

Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
București / Foto: Freepik
Pensionari
Reciclare
Investitorii fug de dolar și obligațiuni americane / Foto: Freepik
Ursula von der Leyen
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel