"Ne vom confrunta cu o retragere MASIVĂ de numerar din bănci". Mircea Coşea, sfat pentru români, în plină criză
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Ce valută preferă românul
Ce valută preferă românul
EXCLUSIV
Pe fondul crizei din Ucraina și a incertitudinii legate de ce se va întâmpla în continuare, se pune întrebarea dacă va exista o retragere masivă de numerar din băncile din România. Profesorul Mircea Coșea este de părere că da. În exclusivitate pentru DCBusiness, analistul a explicat și ce va face românul cu banii.

Va exista o retragere de numerar?

Da, cred că ne vom confrunta cu o retragere masivă de numerar în perioada următoare. Cred că vom parcurge și această etapă care s-a dovedit a fi prezentă în toate ciclurile de violență și de pregătire de război. Încă din 1933-1935 retragerea masivă de numerar a însoțit orice fel de schimbare a climatului social cu tendință spre violență și confruntare militară, cu o stare accentuată de incertitudine legată de viitor. Toate acestea au condus la apariția unor astfel de retrageri de numerar și probabil că, în funcție de educația financiară și de starea generală a populației, retragerile vor merge în diferite direcții. 

Unele vor fi tezaurizate în casă, așa cum cred că se va întâmpla și la noi, adică oamenii vor ține banii prin dulapuri, sub saltea, cum se spune, alții vor încerca să investească în ceea ce cred ei că este bine. Citeam câteva dintre sfaturile date de niște specialiști care spun că ar fi bine ca în perioada asta să se investească în imobiliare, în terenuri, în fel de fel de lucruri care nu prea corespund cu climatul și comportamentul economic din România. Dar sunt sfaturi generale.

Investițiile în aur nu ar putea reprezenta o variantă?

Aurul și investițiile în artă întotdeauna au constituit o soluție pentru punerea la adăpost a economiilor. Dar, după părerea mea, ele nu sunt specifice României. La noi în țară, investiția în aur este destul de discutabilă, pentru că nu avem o piață a aurului pentru populație. Doar bijuteriile, iar acestea sunt mereu sub semnul întrebării, pentru că, după cum se știe, există un risc legat de calitatea produselor. Cumpărarea la bancă de lingouri pentru populație, așa cum se întâmplă în alte țări, așa-numitele mini-lingouri, în România nu știu eu să existe. 

Unii vor cumpăra, desigur, bijuterii, lanțuri și inele, dar nu cred că este o orientare generală. Cred că, în România, orientarea merge spre tezaurizarea personală și pe păstrarea unor disponibilități care să asigure două lucruri. În primul rând teama de creștere a prețurilor și a facturilor, a doua teamă fiind cea a sistării plăților la salarii și pensii. 

Populația României suferă de această teamă, trăită de generațiile mai în vârstă, dar pe care a reprezentat-o și Băsescu în perioada crizei din 2007-2008. Eventuala reducere, pe curba de sacrificiu, a salariilor și pensiilor, motivare fiind creșterea cheltuielilor pentru înarmare și protecția țării față de invazia rusească îi sperie pe români, îngrijorați că își vor pierde locurile de muncă sau că se va întâmpla altceva. De aceea își pun banii la adăpost.

Între dolar și euro, ce va alege românul? 

Se va încerca, desigur, și transformarea lor în euro sau în dolari. Iar populația României va merge spre dolar, deși personal cred că euro ar fi varianta cea mai potrivită. Dar din ceea ce văd și aud în jurul meu, există o dorință de a investi în dolari, mergând pe idea că Statele Unite sunt mai sigure din toate punctele de vedere decât Europa în actualele condiții. 

Dar faptul că dobânzile la depozite nu acoperă inflația nu îi sperie pe români?

În mod normal, așa ar trebui. Există, totuși, la români o oarecare pasivitate față de ceea ce se întâmplă cu banii depuși în bană, deoarece la nivelul cetățeanului de rând nu sunt sume foarte mari. Deci, nu cred că se vor complica atât de mult încât să se ducă să scoată banii, să facă tot felul de operațiuni, doar pentru că dobânda este așa cum este. Teoretic așa ar trebui, dar nu cred că se va întâmpla în România. 

Eu pun mare accent pe comportamentul specific al românilor față de aspectele financiare, dar și pe lipsa de educație din acest punct de vedere. Din teamă de război, din teamă de necunoscut, românii se vor întoarce la ceea ce știu ei din tradiție. Cred că își vor lua banii pe motiv de siguranță, dar nu pentru că fac calcule bancare. Pentru că românul nu este prea familiar cu ceea ce este în bănci. De aceea preferă să facă același lucru pe care l-a făcut tata, prietenul, vecinul. Și-a luat banul, l-a dus acasă, pentru că, cine știe, se închide banca, dă faliment, fuge Mugur Isărescu cu banii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel