Neacceptarea României în Schengen, pierdere cu aproape 2% din deficitul bugetar. Ciolacu: Decizie total incorectă

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, sâmbătă, că faptul că România nu a fost acceptată în Schengen a contribuit la deficitul bugetar.

Şeful Executivului a avut, vineri, întâlniri cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen şi cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, unde a discutat despre PNRR.

"Am explicat doamnei preşedinte a Comisiei - faptul că un stat membru al Uniunii Europene a luat o decizie total incorectă, total împotriva oricărei logici europene să nu accepte România în Spaţiul Schengen a dus la o pierdere pentru România cu aproape 2% din deficitul bugetar. De fapt am avut venituri cu aproape două puncte procentuale mai mici, la venituri în construcţia PIB-ului, lucru pe care nimeni până acum nu l-a spus", a afirmat Ciolacu.

 

Ciolacu: Nu s-a discutat la Bruxelles absolut nimic concret pe legea pensiilor speciale

 

Premierul Marcel Ciolacu, lider al PSD, a declarat că nu s-a discutat la Bruxelles nimic concret despre legea pensiilor speciale.

"Nu s-a discutat absolut nimic concret pe legea pensiilor speciale. M-am dus la Bruxelles însoţit de doi directori din cadrul Ministerul Justiţiei care au avut înaintea mea întâlniri cu Comisia, tehnice, pe amendamentele propuse în acest moment şi de Ministerul Justiţiei, în urma deciziei CCR, şi am înţeles că s-au făcut paşi foarte mari chiar în acea zi, urmând ca experţii să revină săptămâna viitoare. (...) Este reforma cea mai importantă pe care o mai avem de îndeplinit, până la depunerea Cererii de plată numărul 3, cu tot cu modificarea PNRR-ului", a precizat Ciolacu la finalul Consiliului Politic Naţional al PSD.

Potrivit acestuia, n-ar fi "nicio problemă" dacă s-ar mări impozitul pentru această categorie.

"Ştiţi foarte bine că majorarea impozitului se referă la pensiile speciale pe partea unde nu există contribuţii - ca să să înţelegem foarte bine acest lucru. Dacă nu putem aplica retroactiv şi nu putem face o echitate socială şi vor rămâne pensii mai mari decât ai avut în activitate, cred că nu e nicio problemă dacă se măreşte pentru această categorie - ţinând cont de decizia CCR-ului - se măreşte impozitarea. Şi asta este părerea mea ca şi lider al unui partid social-democrat", a subliniat Marcel Ciolacu.

El a adăugat că la Comisia Europeană s-a vorbit despre principii referitor pensii, respectiv despre eliminarea plafonului de 9,4% din PIB, "incorect" pentru România, şi pe care nu îl aplică niciun stat european.

"La Comisie am vorbit de principii. Am vorbit şi de eliminarea acelui 9,4, pentru că în niciun stat european nu are prevăzut un procent în ceea ce priveşte pensiile. Cred că nu ne deranjează să ne încadrăm în media europeană de creştere a pensiilor. Oricum 9,4 am fi ajuns să-l depăşim după anul 2030. Dar totuşi este o asumare în faţa Comisiei, a Uniunii Europene, a Parlamentului European, şi trebuie să fim responsabili şi după ce noi n-o să mai fim în politică. Aceasta este abordarea corectă. (...) Am convenit că este incorect ca România să aibă acel procent", a afirmat liderul PSD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Răstolnița
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com

pixel