Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Care sunt cauzele acestei scăderi a puterii de cumpărare? ”Sunt mai multe cauze. Plecând de la structura industriilor, a sectoarelor industriale din județele unde s-au înregistrat scăderi dramatice ale puterii de cumpărare a salariilor, o altă problemă pe care România o are din 2011 este o chestiune pe care mulți nu o înțeleg, considerând-o extrem de sofisticată. Și anume: în 2011 ne-am trezit cu o nouă lege a dialogului social. Poate că unii ar fi tentați să spună: nu-mi veni mie cu asemenea chestii. Dar această lege stipula și stipulează modul în care lucrătorii dintr-o țară se pot asocia în structuri sindicale, modul în care lucrătorii dintr-o țară își pot negocia salariile și condițiile de muncă, pentru că atunci când ești singur, forța ta de negociere este extrem de mică”, a explicat Dumitru Costin, precizând că a prezentat anul trecut, în Comisia de muncă, o analiză privind stadiul negocierilor colective în România.
”Este un dezastru, un dezastru. Am coborât sub 20% din economia României, acoperită cu contracte colective de muncă. Trebuie să știți că anul trecut s-a adoptat acea Directivă europeană cu salariul minim, dar care mai are acolo un obiectiv foarte clar, de care România nu numai că este departe, este îngrozitor de departe. Este vorba despre acoperirea prin contracte colective de muncă a lucrătorilor din fiecare stat membru într-un procent de cel puțin 80%”, a subliniat invitatul jurnalistului Răzvan Dumitrescu.
Liderul BNS a precizat, totodată, că, prin situația creată, sunt încălcate ”drepturile fundamentale ale omului”.
”O fac cu intenție?”, a întrebat moderatorul emisiunii ”Ce Se întâmplă”.
”Evident că o fac cu intenție și au făcut-o cu intenție. Servesc interesele capitalului. Pentru că, în ciuda faptului că noi am avut ani la rând consecutivi de creștere economică, dacă te uiți pe modul în care s-a redistribuit valoarea adăugată în economie, o să vezi că spre capital s-a dus grosul creșterii economice, iar către forța de muncă foarte puțin. Iar în Parlament, se duc acolo la tribună și se miră. Lideri politici: în ciuda faptului că a crescut economia, că avem creștere economică, dar în buzunar nu se vede. Normal că nu se vede, pentru că avem două căi principale prin care se poate face această redistribuire. Prin politicile fiscale ale țării, iar aici stăm foarte prost, fiind în coada Uniunii Europene nu doar pe taxarea forței de muncă, dar și în ceea ce privește veniturile fiscale, a ponderii în PIB. Și ne dăm de ceasul morții, cum Dumnezeu să reușim să facem venituri la bugetul consolidat, astfel încât să nu mai avem deficitele acestea cronice, să nu ne mai împrumutăm într-o veselie ca să putem să supraviețuim de la un an la altul. Iar cea de a doua cale o reprezintă negocierile colective. Păi când ai distrus, în 2011, negocierile colective cu premeditare, ai consolidat un model macroeconomic extrem de favorabil marelui capital. Am reușit doar cu sprijinul Comisiei Europene, la sfârșitul anului trecut, să eliminăm o multitudine dintre barierele care existau în această lege și Parlamentul a adoptat un pachet semnificativ de modificări. Dar, pe noua lege, promulgată deja de președinte, va trece un picuț de timp până când lucrătorii din această țară vor începe să se organizeze, să-și refacă această capacitate”, a atras atenția liderul BNS.
Citește și Salariile românilor. Dumitru Costin: ”S-a mai întâmplat încă un lucru extrem de grav”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...