Bitcoin, spre pragul de 100.000 USD: Ce schimbări aduce noul val de optimism cripto
Bitcoin, cea mai mare...
"Practic, economia nu mai duduie aşa cum duduia în statisticile domnului Cîţu. Suntem, oficial, în stagflaţie, adică o încetinire semnificativă a creşterii economice şi o creştere semnificativă a preţurilor. Din păcate, ne îndreptăm spre o recesiune. În trimestrul patru, economia a scăzut faţă de trimestrul anterior cu 1%. De ce? Pentru că principalele motoare ale economiei au început să dea rateuri: mă refer la construcţii, comerţ, iar producţia industrială, principalul nostru motor economic a ajuns la 7,1%, creştere foarte mică faţă de evoluţia inflaţiei.
Suntem, din păcate, în pragul unei recesiuni. Economia cunoaşte o aterizare forţată iar autorităţile trebuie să vină cu măsuri, mai ales că această inflaţie galopantă în care ne aflăm va afecta şi mai mult situaţia economică în anul 2022", a spus, într-o intervenţie la Antena 3, economistul Adrian Negrescu.
"Suntem, din păcate, în acest scenariu, pentru că vedem din ce în ce mai multe companii care îşi închid porţile din cauza problemelor cu energia, cu gazele, avem oameni care, din păcate, sunt trimişi în şomaj tehnic şi avem, din păcate, o accentuare a blocajului financiar în economie, mai ales că accesul la creditare a fost limitat drastic de către Banca Naţională a României. Băncile se tem să mai acorde credite, iar companiile, în această situaţie, sunt nevoite să suspende operaţiunile. Practic, economia va continua să evolueze foarte încet în perioada următoare", a mai precizat Adrian Negrescu.
Florin Cîţu, preşedintele PNL şi al Senatului României a fost întrebat, marţi, când ar trebui luate de către Guvern măsuri pentru ca România să nu intre în criză economică. "Ieri! Desigur, că dacă economia a încetinit în trimestrul patru, deja suntem într-un tăvălug. Dobânzile... până acum o lună dobânzile Băncii Centrale nu erau crescute. Banca Centrală a dat un semnal clar că este o problemă reală cu inflaţia.
Şi aici fac o paranteză: Banca Centrală a schimbat discursul de la inflaţie temporară la uşor permanentă. De aceea vine cu creşteri de dobândă. Întrebarea pe care şi-o pun toţi economiştii este până unde va merge Banca Naţională a României cu dobânzile? Pentru că dacă rămân aici unde sunt, în teritoriul negativ... nu am văzut, dar poate există vreo teorie care spune că poţi să reduci inflaţia cu dobânzi negative. Eu ştiu că ai nevoie de dobânzi pozitive, ceea ce înseamnă că mai e mult de crescut la dobânzile din România", a spus Florin Cîţu.
Întrebat dacă există risc de recesiune, Florin Cîţu, preşedintele PNL, a răspuns: "Dacă nu se iau măsuri acum de a stimula economia, există un risc".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bitcoin, cea mai mare...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...