Negrescu: Deficitul bugetar, record negativ din ultimii 20 de ani

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Adrian Negrescu
Adrian Negrescu
Analistul economic Adrian Negrescu a criticat modul în care este gestionat bugetul României și a atras atenția asupra cheltuielilor statului care nu scad, ci dimpotrivă, cresc.

Expertul a arătat că: ”În luna noiembrie, deficitul bugetar s-a adâncit considerabil, urcând la aproximativ 78 de miliarde, marcând astfel un record negativ în ultimii 15 sau poate chiar 20 de ani. E un lucru incredibil! Cheltuielile cresc constant, cu un avans de 13,1%. Totuși, promisiunile despre reducerea cheltuielilor bugetare par a fi mai degrabă vorbe goale. Este evident din creșterea cheltuielilor de personal cu 10% și a cheltuielilor cu bunuri și servicii cu 12,1%. Cu toate că veniturile au crescut și ele, nu în același ritm, doar cu 10,1%. În contextul inflației, stagnăm în comparație cu ceea ce s-a întâmplat anul anterior și recurgem din nefericire la împrumuturi”.

Negrescu a mai explicat că: ”Doar pentru dobânzi, în primele 10 luni, s-au plătit aproape 30 de miliarde de lei, doar pentru creditele contractate de statul român. Acești bani ar fi putut fi direcționați către construcția de autostrăzi. Cantitatea impresionantă de împrumuturi ne împiedică să investim acești bani în proiecte benefice. De exemplu, 60% din fondurile destinate investițiilor provin de la Uniunea Europeană; în lipsa acestor fonduri, investițiile ar fi fost minime. În prezent, situația bugetară a României este destul de delicată”.

Economistul a vorbit mai departe despre împrumuturile pe care Româniua continuă să le ia: ”Într-o notă scurtă, până în luna octombrie, am împrumutat 160 de miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 32 de miliarde de euro. Însă Ministerul Finanțelor anunță că intenționează să mai contracteze încă 40 de miliarde de lei până la finalul anului, adică aproximativ 8 miliarde de euro, pentru a menține țara pe linia de plutire. Așadar, ne apropiem de un împrumut total de 40 de miliarde de lei în acest an, ceea ce reprezintă o povară financiară semnificativă. Această situație ne pune într-o poziție precară, cu dobânzi în creștere și o adâncire în datorii, iar perspectivele pentru 2024 nu sunt încurajatoare”, a conchis Adrian Negrescu într-o intervenție la postul de televiziune B1TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

pixel