"Încearcă să manipuleze opinia publică"
"Ministrul Finanțelor încearcă, destul de stângace, să justifice lipsa măsurilor de reformă din sectorul bugetar printr-o declarație cel puțin originală. Nu îl suspectez pe Adrian Câciu că n-ar cunoaște ABC-ul economiei, însă îl suspectez că încearcă să manipuleze opinia publică, punând gaz pe focul dezbaterii legate de salarizarea din sectorul privat vs. cel public.
Din ce bani își construiește statul bugetul? Din ce bani este plătit salariul său? Nu din banii adunați din sectorul privat? De unde vin banii cu care angajăm și plătim bugetarii? Nu din taxele plătite de companii, de fiecare român în parte. Rolul ministrului Finanțelor nu este acela de a împărți românii în bugetari și privați și de a susține partea unora. Este de susține drepturile tuturor, de a nu face discriminări, cum se întâmplă în prezent, între angajații de la stat și cei din privat", a declarat analistul.
"Publicul său țintă este bugetarul, nu privatul"
"Dl. Câciu induce o falsă problemă, încercând să acopere realitatea din România – faptul că avem un aparat bugetar uriaș, de peste 1,2 milioane de oameni, în condițiile în care Polonia, cu dublul populației, are 900.000. Dl. Câciu uită să menționeze că bugetul alocat salariilor din sectorul bugetar s-a dublat în ultimii 6 ani, că, spre deosebire de sectorul privat, locurile de muncă ale bugetarilor sunt protejate indiferent de vremuri, de situația economică, că angajații statului primesc în continuare sporuri, prime, bonuri de vacanță și alte facilități.
Ministrul de Finanțe mai uită un lucru relevant – că statul este, în mod paradoxal, principalul datornic la plata asigurărilor sociale și de sănătate. Faptul că dl. Câciu vorbește de ,,ajutoarele’’ acordate celor din sectorul privat pentru a rezista crizei economice confirmă, dacă mai era vreo îndoială, că publicul său țintă este bugetarul, nu privatul care a suferit și suferă în continuare de pe urma ,,măsurilor de protecție’’ oferite de stat", a explicat Adrian Negrescu.
"Vrem date, cu estimări, cu calcule, nu vorbe"
"Aș vrea ca domnul Câciu să ne ofere date concrete despre reformele din sectorul bugetar, despre eficientizarea aparatului public, despre costul per angajat pe care îl plătim pentru serviciile oferite de stat. Să vină cu date, cu estimări, cu calcule, nu cu vorbe. Aș vrea ca ministrul de Finanțe să vorbească ca un tehnocrat, ca un finanțist, și să lase șefului de la partid, dl. Ciolacu, declarațiile în care asociază statul cu persoana, cu decidentul politic. Statul nu este dl. Ciolacu și nici dl. Câciu. Funcționarii publici sunt angajații noștri, puși acolo să ne administreze banii eficient, nu să se laude cât plătesc ei din banii noștri, ai tuturor", a adăugat analistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...