Nervozitate pe bursele mondiale, unde toți ochii sunt îndreptați spre băncile centrale
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Miercuri și joi, două zile fierbinți pentru piețele mondiale
Miercuri și joi, două zile fierbinți pentru piețele mondiale
La Londra și Paris, acțiunile tranzacționate pe bursă au înregistrat scăderi mai mult sau mai puțin semnificative, investitorii așteptând cu nervozitate deciziile mai multor bănci centrale privind ratele dobânzilor.

"La modul general vorbind, 2022 a fost un an fără probleme pentru acțiuni, dar există două iceberguri ascunse în apele acestei săptămâni sub forma deciziilor privind dobânzile pe care urmează să le anunțe Rezerva Federală (FED) a SUA și Banca Angliei", a comentat Russ Mould de la AJ Bell. FED va anunța miercuri ce a hotărât. Joi va fi rândul Băncii Angliei și a Băncii Centrale Europene să facă același lucru. 

În acest context, indicele FTSE 100 a închis luni în creștere cu 19,72 puncte, sau 0,3%, la 7.784,87, stimulat de performanțele bune ale retailerilor J Sainsbury și B&M European Retail. În schimb, FTSE 250 a încheiat în scădere cu 98,19 puncte, sau 0,5%, la 19.937,20, indicele AIM All-Share coborând, la rândul lui, la 869,16 puncte.

Cboe UK 100 a închis în creștere cu 0,4%, la 778,69, Cboe UK 250 a închis în scădere cu 0,1%, la 17.408,35, iar Cboe Small Companies a închis în creștere cu 0,3%, la 13.668,57. 

Piețele se așteaptă ca ședința de două zile a Comitetului Federal pentru Piața Deschisă, care începe marți, să se încheie cu o creștere de 25 de puncte de bază. "În acest moment, este o alegere sigură și nu vedem necesitatea ca FED să se abată de la calea sa prudentă", au declarat analiștii de la Brown Brothers Harriman. În schimb, se preconizează că Banca Angliei și BCE să majoreze ratele cu 50 de puncte de bază.

Lira sterlină a fost cotată la 1,2375 dolari la închiderea burselor londoneze de luni, în scădere față de 1,2383 dolari la închiderea de vineri. 

Cu toate acestea, Chris Turner de la ING a declarat că, în funcție de starea dolarului după ședința Comitetului Federal pentru Piața Deschisă, GBPUSD "ar putea fi presată la 1,2500 până la sfârșitul săptămânii".

În cadrul FTSE 100, constructorii de locuințe au fost pe roșu după ce guvernul britanic a declarat că au la dispoziție șase săptămâni pentru a accepta un pachet de 2 miliarde de lire sterline pentru a consolida clădirile nesigure sau se vor confrunta cu "consecințe semnificative". Un avertisment care și-a spus cuvântul asupra acțiunilor contructorilor de locuințe. Astfel, Taylor Wimpey a închis în scădere cu 1,7%, Barratt Development a pierdut 1,8%, iar Persimmon a închis în scădere cu 1,4%.

La Paris, CAC 40 și DAX 40 la Frankfurt au încheiat în scădere cu 0,2%. Cea mai mare economie din zona euro s-a contractat în ultimul trimestru din 2022, comparativ cu trimestrul al treilea, potrivit cifrelor preliminare. Potrivit Destatis, produsul intern brut al Germaniei a scăzut cu 0,2% în al patrulea trimestru din 2022. Conform FXStreet, consensul pieței se aștepta ca PIB-ul să rămână neschimbat față de cel de-al treilea trimestru.

Franziska Palmas, de la Capital Economics, a declarat că datele au fost ca un duș rece pentru investitorii care sperau că pentru recesiunea va ocoli atât Germania, cât și zona euro. Cu toate acestea, euro s-a situat la 1,0867 dolari, în creștere față de 1,0857 dolari la aceeași oră vineri.

Acțiunile de la New York erau pe roșu la închiderea ședinței de tranzacționare de la Londra, cu indicele Dow Jones Industrial Average în scădere cu 0,2%, indicele S&P 500 cu 0,7% și Nasdaq Composite cu 1,4%.  

Petrolul Brent a fost cotat la 85,93 dolari pe baril la închiderea ședinței de luni la Londra, în scădere de la 86,78 dolari vineri seară. Aurul a fost cotat la 1.923,73 dolari pe uncie, în scădere puternică față de 1.930,80 dolari la închiderea de vineri.

Citește și Prețul aurului, la mâna americanilor. Investitorii așteaptă vești bune

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel