Cel mai mare producător de alimente se retrage din Rusia

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Rușii rămân fără cel mai mare producător de alimente / Foto: Arhivă
Rușii rămân fără cel mai mare producător de alimente / Foto: Arhivă
Nestle SA, cel mai mare producător de alimente din lume, a declarat că își suspendă cea mai mare parte a producției în Rusia, pe fondul presiunilor tot mai mari asupra multinaționalelor de a părăsi complet această țară în urma invaziei Ucrainei. 

Compania elvețiană oprește vânzarea unor mărci precum KitKat și Nesquik și se va concentra pe alimente esențiale, inclusiv alimente pentru copii și nutriție medicală, a precizat miercuri într-o declarație trimisă prin e-mail. Compania este în curs de identificare a unor soluții pentru fabricile și angajații săi din Rusia, care vor continua să fie plătiți, a declarat un purtător de cuvânt, adăugând că această măsură înseamnă că Nestle va suspenda cea mai mare parte a volumului de vânzări și a volumului de producție de dinaintea războiului din Rusia.  

"Pe măsură ce războiul face ravagii în Ucraina, activitățile noastre din Rusia se vor concentra pe furnizarea de alimente esențiale, cum ar fi alimentele pentru sugari și nutriția medicală/spitalicească - nu pe obținerea de profit", a precizat Nestle în comunicat. "Această abordare este în concordanță cu scopul și valorile noastre. Ea susține principiul asigurării dreptului de bază la hrană".

Acțiunile Nestle au scăzut miercuri după-amiază devreme cu 1,3%. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat Nestle pentru că încă desfășoară afaceri în Rusia, într-un discurs transmis în direct în fața a mii de protestatari în capitala Elveției, Berna, sâmbătă. Săptămâna trecută, premierul ucrainean Denis Shmihal a trimis un tweet în care spunea că directorul general Mark Schneider nu a dat dovadă de înțelegere și că speră că se va răzgândi în curând.

Mișcare surpinzătoare. Deutsche Bank rămâne în Rusia

Nestle și-a redus treptat amprenta în Rusia de când a început războiul, mai întâi oprind publicitatea și investițiile de capital, iar apoi, la începutul acestei luni, oprind livrările de produse neesențiale, precum capsulele de cafea Nespresso și apa San Pellegrino, notează Bloomberg. A continuat să vândă alimente pentru copii, cereale și unele alimente pentru animale de companie, dar a declarat că nu obține profit din activitățile sale rămase în Rusia.

"Deși nu ne așteptăm să obținem profit în această țară și nici să plătim impozite aferente în viitorul apropiat în Rusia, orice profit va fi donat unor organizații de ajutor umanitar", a precizat compania. 

Nestle are peste 7.000 de angajați și șase fabrici în Rusia, unde sunt fabricate produse precum dulciuri și cafea, și a generat anul trecut aproximativ 2% din veniturile totale în această țară. 

Nestle nu este singura companie alimentară care a menținut unele operațiuni comerciale în Rusia. Rivalii britanici, inclusiv Unilever Plc, și Reckitt Benckiser Group Plc, precum și concurenți americani precum Kellogg Co. și PepsiCo Inc. furnizează în continuare unele alimente și băuturi esențiale consumatorilor ruși. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel