Nici albă, nici neagră: Bătălie franco-elvețiană pentru o nouă culoare a ciocolatei
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Ciocolată / FOTO: Freepik
Ciocolată / FOTO: Freepik
A patra culoare de ciocolată, „blondă”, cu gust foarte caramelizat, a apărat în Franța în 2012 și se răspândește printre patiseri, fără vreo șansă de a fi recunoscută legal, deși și elvețienii au o invenție similară, dar "roz".

Ca și în cazul tartei surorilor Tatin, această ciocolată s-a născut din greșeala bucătarului Frédéric Bau, la o demonstrație in Japonia, când a lăsat cam prea mult ciocolata alba în bain-marie. Adică patru zile.

"Din păcate sau din fericire, pentru că era depozitată într-un loc nepotrivit, a devenit blondă. A ieșit o ciocolată cu o culoare și un miros incredibil", își amintește bucătarul, director de creație de la ciocolatierul Valrhona.

„Dar această ciocolată este ca mine, o greșeală!” glumește patiserul, care a simțit mirosul potențialului comercial al acestei gafe fericite. A fost nevoie de 7 ani de teste pentru a stabili calitățile aromatice unice și consistența ciocolatei blonde.

Dacă rețeta a rămas secretă, ea se bazează, totuși, pe o reacție chimică binecunoscută în procesul de gătit: „reacția Maillard”, un lanț de reacții chimice care provoacă rumenirea materiei și aromelor, conferindu-le un ușor gust de ars. 

La gust, ciocolata blondă pare a fi de lapte, dar are textura ciocolatei albe, dar mult mai puțin dulce, aroma unui caramel foarte moale reînviată la final cu un gust de cafea prăjită.

În ciuda demersurilor întreprinse de Valrhona, ciocolata blondă nu a obținut aprobare pentru vânzarea ca atare în Franța. Legal, ciocolata blondă, imitată acum și produsă tot de ciocolatierii belgieni și elvețieni, rămâne așadar o ciocolată albă, ultima culoare recunoscută după inventarea ei în anii 1930 de către Nestlé.

Concurent direct al Valrhona, gigantul Barry Callebaut și-a introdus cu mari campanii de marketing din 2017 propria „a patra culoare” și ciocolată 100% naturală, de data aceasta roz și numită „Ruby”. Provine din fasole cu proprietăți deosebite în culoare și gust.

„Cea mai bună ciocolată din lume este cea care îți oferă un moment de răsfăț, indiferent de locul în care a fost produsă și de orice culoare”, a răspuns conducerea grupului elvețian, întrebat despre războiul transalpin pentru a patra ciocolată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel