Nici albă, nici neagră: Bătălie franco-elvețiană pentru o nouă culoare a ciocolatei

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Ciocolată / FOTO: Freepik
Ciocolată / FOTO: Freepik
A patra culoare de ciocolată, „blondă”, cu gust foarte caramelizat, a apărat în Franța în 2012 și se răspândește printre patiseri, fără vreo șansă de a fi recunoscută legal, deși și elvețienii au o invenție similară, dar "roz".

Ca și în cazul tartei surorilor Tatin, această ciocolată s-a născut din greșeala bucătarului Frédéric Bau, la o demonstrație in Japonia, când a lăsat cam prea mult ciocolata alba în bain-marie. Adică patru zile.

"Din păcate sau din fericire, pentru că era depozitată într-un loc nepotrivit, a devenit blondă. A ieșit o ciocolată cu o culoare și un miros incredibil", își amintește bucătarul, director de creație de la ciocolatierul Valrhona.

„Dar această ciocolată este ca mine, o greșeală!” glumește patiserul, care a simțit mirosul potențialului comercial al acestei gafe fericite. A fost nevoie de 7 ani de teste pentru a stabili calitățile aromatice unice și consistența ciocolatei blonde.

Dacă rețeta a rămas secretă, ea se bazează, totuși, pe o reacție chimică binecunoscută în procesul de gătit: „reacția Maillard”, un lanț de reacții chimice care provoacă rumenirea materiei și aromelor, conferindu-le un ușor gust de ars. 

La gust, ciocolata blondă pare a fi de lapte, dar are textura ciocolatei albe, dar mult mai puțin dulce, aroma unui caramel foarte moale reînviată la final cu un gust de cafea prăjită.

În ciuda demersurilor întreprinse de Valrhona, ciocolata blondă nu a obținut aprobare pentru vânzarea ca atare în Franța. Legal, ciocolata blondă, imitată acum și produsă tot de ciocolatierii belgieni și elvețieni, rămâne așadar o ciocolată albă, ultima culoare recunoscută după inventarea ei în anii 1930 de către Nestlé.

Concurent direct al Valrhona, gigantul Barry Callebaut și-a introdus cu mari campanii de marketing din 2017 propria „a patra culoare” și ciocolată 100% naturală, de data aceasta roz și numită „Ruby”. Provine din fasole cu proprietăți deosebite în culoare și gust.

„Cea mai bună ciocolată din lume este cea care îți oferă un moment de răsfăț, indiferent de locul în care a fost produsă și de orice culoare”, a răspuns conducerea grupului elvețian, întrebat despre războiul transalpin pentru a patra ciocolată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Năstase a demonstrat tuturor că, deși este general-maior
Calcule și evaluări / FOTO: Freepik
De la 1 august TVA-ul se modifică
Furtuna din Caraș Severin
Judecătorie / Foto: Freepik
Kim Jong Un și Vladimir Putin
Donald Trump
La benzinărie în drum spre mare / FOTO: Frepik
Caniculă

Codul roșu de caniculă, prelungit până luni

Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...

Nișișor Dan și Alexander Van der Bellen
Audit / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
Romsilva
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce interdicții de circulație pe șosele

Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...

Grafic
China National Nuclear Corp.
Militari / Foto: MApN
Se schimbă Codul fiscal / Foto: Freepik
Se schimbă legea retrocedărilor. Strada Băcani, Centrul Vechi din BUcurești
Dosare

Legea austerității, publicată în Monitorul Oficial

Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Românii se pregătesc de impact
Diana Buzoianu / Foto: Florin Răvdan

pixel