Scumpiri masive: alimentele, medicamentele și energia vor avea TVA mai mare
România se pregătește pentru un...
Ca și în cazul tartei surorilor Tatin, această ciocolată s-a născut din greșeala bucătarului Frédéric Bau, la o demonstrație in Japonia, când a lăsat cam prea mult ciocolata alba în bain-marie. Adică patru zile.
"Din păcate sau din fericire, pentru că era depozitată într-un loc nepotrivit, a devenit blondă. A ieșit o ciocolată cu o culoare și un miros incredibil", își amintește bucătarul, director de creație de la ciocolatierul Valrhona.
„Dar această ciocolată este ca mine, o greșeală!” glumește patiserul, care a simțit mirosul potențialului comercial al acestei gafe fericite. A fost nevoie de 7 ani de teste pentru a stabili calitățile aromatice unice și consistența ciocolatei blonde.
Dacă rețeta a rămas secretă, ea se bazează, totuși, pe o reacție chimică binecunoscută în procesul de gătit: „reacția Maillard”, un lanț de reacții chimice care provoacă rumenirea materiei și aromelor, conferindu-le un ușor gust de ars.
La gust, ciocolata blondă pare a fi de lapte, dar are textura ciocolatei albe, dar mult mai puțin dulce, aroma unui caramel foarte moale reînviată la final cu un gust de cafea prăjită.
În ciuda demersurilor întreprinse de Valrhona, ciocolata blondă nu a obținut aprobare pentru vânzarea ca atare în Franța. Legal, ciocolata blondă, imitată acum și produsă tot de ciocolatierii belgieni și elvețieni, rămâne așadar o ciocolată albă, ultima culoare recunoscută după inventarea ei în anii 1930 de către Nestlé.
Concurent direct al Valrhona, gigantul Barry Callebaut și-a introdus cu mari campanii de marketing din 2017 propria „a patra culoare” și ciocolată 100% naturală, de data aceasta roz și numită „Ruby”. Provine din fasole cu proprietăți deosebite în culoare și gust.
„Cea mai bună ciocolată din lume este cea care îți oferă un moment de răsfăț, indiferent de locul în care a fost produsă și de orice culoare”, a răspuns conducerea grupului elvețian, întrebat despre războiul transalpin pentru a patra ciocolată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România se pregătește pentru un...
Aproape 40% dintre angajații...
Ministerul Finanțelor lansează...
Creşterea taxelor fără o...
Curs valutar BNR, 2 iulie 2025.
Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...
Românii au cheltuit anul trecut...
ANAF a transmis o informare...
Asociaţia Română a Magazinelor...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
Bugetarii ar trebui să...
Cifre oficiale de la INS...
Guvernul se află în criză de...
Ministrul Energiei, Bogdan...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...