Nicicum nu e bine! Spania întâmpină dificultăți cu prețul la electricitate

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Energie regenerabilă / sursa foto: Freepik.com / zzyifei
Energie regenerabilă / sursa foto: Freepik.com / zzyifei
Iar problemele cele mai mari le întâmpină nu consumatorii, ci dezvoltatorii.

După o expansiune fulminantă care antrenat o creștere de peste 200% a producției energiei solare începând din 2019, ritmul de instalare a acestor sisteme a încetinit, deoarece prețurile care au coborât la valori record, combinate cu costurile de producție ridicate și cu cheltuieli de personal tot mai mari reduc profitul companiilor de profil.

Iar, după cum declara recent directorul general al UNEF, asociația spaniolă de energie solară fotovoltaică, capacitatea instalată în primul trimestru a scăzut cu aproximativ 26% față de aceeași perioadă din 2023, pe segmentul rezidențial și industrial.

Creșterea rapidă a furnizării de energie regenerabilă, îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea consumului de energie industrială au contribuit la scăderea prețurilor angro la electricitate în Spania cu aproximativ 90% față de vârful înregistrat în martie 2022.

Prețurile energiei electrice și-au revenit în această lună datorită reducerilor producției de combustibili fosili și a perspectivei de mai puține instalații solare în viitor, dar ar putea fi încă supuse unei presiuni suplimentare în această vară, când instalațiile solare deja instalate în țară vor intra în perioada de vârf a producției. 

Prețuri mai mici

De când a atins un maxim istoric de aproximativ 293 de euro pe megawat oră (MWh) în martie 2022, prețurile medii lunare la electricitate au scăzut în Spania cu peste 90%, ajungând la un minim al ultimilor doi ani, adică în jur de 14 euro/MWh, conform LSEG.

Această scădere bruscă a prețurilor cu ridicata la energie electrică amenință dezvoltatorii de energie cu profituri mici, punând, totodată, în pericol finalizarea proiectelor deja demarate sau deschiderea de noi șantiere. În plus, există și problema datoriilor acumulate pentru îndeplinirea planurilor stabilite. 

Și, cu toate că prețurile la energie electrică în Spania au crescut la peste 30 de euro/MWh în această lună, nu poate fi exclusă o nouă scădere în vara viitoare.

Vârf de producție

Instalațiile solare spaniole produc în lunile iunie, iulie și august mai mult decât dublul cantității de electricitate generată în lunile de iarnă, potrivit datelor de la think tank-ul energetic Ember. În 2023, centralele solare spaniole vor produce o medie de 4,85 terawatt-oră (TWh) de energie electrică în iunie, iulie și august, comparativ cu o medie de mai puțin de 2 TWh pe lună în noiembrie și decembrie același an.

Această creștere bruscă a producției solare a dublat ponderea energiei solare în producția totală, de la aproximativ 10% iarna la aproximativ 25% în iulie și august. Și, în ciuda încetinirii ritmului noilor instalații solare, amprenta totală a bazei de generare solară a Spaniei a atins un nou vârf în 2024 și, prin urmare, va produce volume și mai mari de electricitate vara viitoare.

Într-adevăr, producția solară totală din activele fotovoltaice operate de utilități până pe 28 mai a acestui an este cu aproximativ 13% mai mare decât în ​​aceeași perioadă din 2023, potrivit LSEG. Acest lucru sugerează că producția de energie solară în Spania în următoarele luni va atinge noi recorduri în perioadele de vârf, depășind potențial cerințele de cerere ale sistemului în perioadele de consum redus.

Această sarcină mare de energie solară ar putea, la rândul său, să excludă alte surse de energie și să reducă din nou prețurile energiei electrice în Spania, în special dacă cererea internă de energie electrică rămâne relativ stabilă.

O parte din excesul de electricitate a Spaniei poate fi exportat în țări vecine, cum ar fi Franța și Portugalia, ambele achiziționând excesul de electricitate spaniolă la începutul acestui an. Cu toate acestea, datorită reluării producției de la reactoarele nucleare franceze și creșterii așteptate a producției din instalațiile solare portugheze, Spania ar putea avea dificultăți să găsească cumpărători pentru tot surplusul de electricitate în această vară.

Surplusul nevândut ar putea, la rândul său, să afecteze prețurile energiei electrice la nivel local și regional, punând o presiune suplimentară asupra operatorilor solari din țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel