Nicolae Ciucă s-a declarat destul de mulțumit de situația economică a țării și a explicat de ce: ”Situația economică a României trebuie privită în context și aș caracteriza-o ca fiind o situație bună. Pornind de la toate aspectele care influențează situația economiei unei țări, a unei țări care are cea mai lungă graniță terestră cu Ucraina, invadată de forțele armatei ruse și, știm cu toții, se discută foarte mult pe acest subiect, cât de mult influențează războiul din Ucraina evoluția economică nu doar a țărilor din proximitatea Ucrainei, ci a întregii economii europene și chiar globale”.
Fostul premier a mai spus că: ”Ca atare, atunci când am spus că situația economică este bună, am avut în vedere o parte din cifrele care evidențiază acest lucru și doresc să mă refer la anul încheiat la guvernare, 2022, și aș sublinia câteva elemente care sunt definitorii. România a încheiat cu o creștere economică de 4,7 la sută anul 2022. Dacă ne uităm și pe primele șase luni ale acestui an, România are o creștere economică de 1,7, sensibil mai mică, pentru că efectele sunt sensibil mai evidente”.
Președintele Senatului a mai explicat că: ”Deja ne aflăm în al doilea an de război și este foarte important să avem în vedere acest aspect, ca să nu mai vorbim de succesiunea celorlalte crize care au avut loc. Nu doresc să pornesc de la pandemie. Doresc să mă refer la ceea ce a însemnat inflația, criza energetică. Toate aceste aspecte au impactat cât se poate de consistent evoluția economică. Revenind, 1,7% creștere economică pe primele șase luni, în condițiile în care țări precum Germania, care știm cu toții că este motorul economiei Europene, a avut creșteri negative”, a afirmat fostul premier care a continuat explicând că: ”Deja se află în recesiune și previziunile pentru sfârșitul de an sunt de asemenea, pe negativ”.
Ciucă a mai arătat că ”în ansamblu, în contextul macroeconomic, România a reușit în 2022 cea mai mare absorbție de fonduri europene de 11,3 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 20 la sută din cât am reușit să absorbim de la integrarea în Uniunea Europeană din 2007 până în prezent. Deci, din totalul de 54 de miliarde de euro, 11,3 miliarde au fost absorbite anul trecut, în 2022. Tot în 2022 putem să menționăm cea mai mare absorbție de fond de investiții străine directe. Discutăm de 10,9 miliarde de euro. Este o sumă record și îmi doresc foarte mult ca această tendință să continue”, a mai indicat președintele PNL.
Fostul premier a mai adăugat că: ”De asemenea, sunt aspectele pe care știți foarte bine că le-am gestionat, în sensul în care din bugetul colectat am reușit să compensăm și să susținem atât economia, cât și cetățenii, compensând o mare parte din costul energiei și totodată au fost măsuri care au reușit să reducă inflația. După ce am avut un vârf de peste 16% la jumătatea acestui an să scădem sub două cifre, în condițiile în care alte țări din Europa încă au o inflație cu două cifre.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...