Nicolae Kovacs, CEO Agista: În familiile americane se discută la cină despre bursă. Ar trebui ca şi noi să ajungem la nivelul acesta

Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
EXCLUSIV
Nicolae Kovacs, CEO Agista a explicat în cadrul conferinţei "Cum facem bursa mai atractivă pentru noi emitenți și investitori? Cum atragem la bursă noi jucători semnificativi din economia privată românească?" organizată de DC Media Group ce le trebuie tinerilor antreprenori, dar și investitorilor.

"În tot acest an în care ne-am văzut cu peste 200 de companii am înțeles foarte multe lucruri mult mai de la firul ierbii. De exemplu challenge-ul antreprenorilor care vin, există clar o nevoie de educație și a antreprenorilor dar și a  investitorilor.

Din păcate, am constatat că la noi, există o mentalitate pe termene foarte scurt, de a face bani rapid, cum a fost şi cazul în 2021 unde a fost o efervescenţă şi foarte mulţi bani în piaţa de capital. De la momentul plasamentului până la momentul listării se producea un randament care era foarte bun pentru investitori şi, automat, toată lumea se obişnuise să facă acest lucru. Am văzut, în 2022, că situaţia s-a schimbat. Cred că ne trebuie mult mai multă educaţie financiară la nivel de individ.

De exemplu, în familiile americane, seara, la cină, se discută despre bursă, despre cum a mers bursa. Cred că ar trebui şi noi să ajungem la nivelul acesta în care să discutăm mult mai mult despre partea asta de finanţe şi să fim mult mai educaţi. Cred că treaba asta trebuie făcută din timp, poate din anii de liceu. Ideea este că numai aşa putem să ieşim din mentalitatea de a face ceva foarte rapid, mentalitatea "cripto" aş spune, şi să mergem în direcţia de a face ceva pe termen lung. Adică să economisim şi să investim constant pe termen lung, să stăm expuşi investiţiei în acţiuni pe termen lung şi, automat, să vedem randamente destul de ok.

Nu cunosc foarte multe situaţii de investitori celebri care au dat randamente foarte mari stând şi speculând pe termen scurt. Am văzut foarte mulţi investitori care au stat pe termen lung şi au investit constant şi randamentele lor au fost mai bune. Noi investim în companii de high growth (creştere mare) pe care vrem să le accelerăm şi mai mult. Nu toate companiile sunt potrivite pentru bursă" a explicat Nicolae Kovacs.

Conferința integrală AICI

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel