Nicu Marcu, preşedintele ASF: Piața de capital poate oferi firmelor finanțarea de care au nevoie pentru a investi și a se dezvolta
Autor: DCBusiness Team | 07 sep 2022, 16:24
Nicu Marcu / Foto: ASF
Nicu Marcu / Foto: ASF
EXCLUSIV
Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară a transmis, prin intermediul purtătorului de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, un mesaj în deschiderea conferinței DC Media cu tema „Cum poate deveni piața de capital din România motorul economiei”, care a avut loc miercuri, 7 septembrie 2022.

"Titlul conferinței este pe atât de provocator pe cât de mult este necesar a fi transformat dintr-o adresare interogativă într-o afirmație plină de conținut, iar esența discuțiilor pe această temă să prindă viață în parcursul economic de zi cu zi. Cu adevărat, piața de capital trebuie să devină un factor de redresare și dezvoltare economică și un motor al economiei naționale!

O simplă privire aruncată asupra modelului de dezvoltare a economiei și a pieței de capital din România scoate în evidență subfinanțarea firmelor, un deficit de finanțare prin piața de capital și faptul că sectorul corporativ din România se bazează într-o mare proporție pe finanțarea bancară, iar cele mai multe firme au acces limitat la credite.

După cum bine știți, criza indusă de pandemie este accentuată acum de perturbările majore provocate de războiul din Ucraina asupra pieței energiei, a pieței produselor alimentare dar și asupra altor sectoare economice. Inflația accelerată a devenit o amenințare majoră asupra resurselor financiare ale populației și ale firmelor. Criza pe care o traversăm acum provoacă dificultăți financiare pentru multe companii din cauza scăderii drastice a veniturilor și a puterii lor de cumpărare.

Deficitul de finanțare poate fi acoperit cu ajutorul pieței de capital. Finanțarea din piață contribuie la 'filtrarea' firmelor viabile, la selectarea acelor companii care se dovedesc performante și profitabile; totodată, finanțarea din piață crește reziliența financiară și accelerează redresarea economică. Redresarea economiei poate fi accelerată prin alocarea eficientă a capitalului în economie; toate sectoarele economice - industria, agricultura, serviciile -  pot avea beneficii reale dacă piața de capital va reuși să distribuie finanțări pentru utilizări productive profitabile. Dezvoltată cu eficiență, piața de capital poate oferi firmelor finanțarea de care au nevoie pentru a investi și a se dezvolta și poate consolida rezistența sectorului corporativ la șocurile economice viitoare.

Totodată, o piață bursieră dezvoltată devine atrăgătoare și pentru populație, căreia îi oferă o alternativă pentru direcționarea economiilor și pentru participarea la crearea avuției corporative.

Iar perioada următoare poate fi determinantă pentru modul în care va reuși economia românească să se recupereze din criză și să se dezvolte: piața de capital poate deveni un motor semnificativ al acestei dezvoltări dacă va beneficia de listarea companiilor cu putere financiară considerabilă precum și de mărirea numărului de acțiuni care se tranzacționează liber la bursă", a subliniat Nicu Marcu.

"După cum știți, Autoritatea de Supraveghere Financiară, în colaborare cu Ministerul Finanțelor Publice, are în lucru 'Strategia Națională pentru piața de capital', proiect care beneficiază de sprijinul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, în calitate de consultant. Proiectul însumează principii și măsuri de reglementare pentru stabilirea unui cadru coerent pentru dezvoltarea pieței de capital și facilitarea accesului la finanțare pentru toate categoriile de investitori.  Pentru atingerea acestui obiectiv, ASF are în vedere identificarea tuturor instrumentelor și activităților care asigură premisele creșterii atractivității pieței de capital din România pentru investitori și pentru emitenți. Amănunte despre acestea vor dezvolta colegii mei în cadrul intervențiilor din această conferință.

Închei reiterând ideeea că dezvoltarea economiei naționale nu poate avea loc fără o dezvoltare și o consolidare durabilă a pieței de capital autohtone", a transmis, în încheierea mesajului său, preşedintele ASF, Nicu Marcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Şedinţă de Guvern, 29 noiembrie. Proiectele zilei

Proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței...

MAE, atenţionare de călătorie în Belgia

Atenţionare de călătorie MAE: Belgia - Greva...

FNGCIMM a finalizat procesul de descentralizare

FNGCIMM a finalizat procesul de descentralizare...

Reguli noi pentru cauciucurile autovehiculelor

Săptămâna trecută, Guvernul a adoptat o nouă hotărâre...

Crossuri externe