Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Crizele recente care au culminat cu turbulenţele economiei mondiale determinate de războiul din Ucraina, arată că globalizarea vine cu o serie de provocări precum o creştere negativă, inflaţie şi insecuritate alimentară, dar şi orizonturi cu oportunităţi , a spus Nicu Marcu, președintele ASF.
“Crizele recente care au culminat cu turbulenţele economiei mondiale determinate de războiul din Ucraina, arată că globalizarea economică şi financiară vine cu o serie de provocări. Creşterea negativă, inflaţia şi insecuritatea alimentară devin concept din ce în ce mai des evocate în vocabularul economic actual. Pe de altă parte, nu putem să nu recunoaştem că globalizarea fluxurilor de capital şi digitalizarea serviciilor şi produselor financiare au deschis noi orizonturi de aşteptare în materie de prosperitate sustenabilă. Din păcate însă, aceste orizonturi continuă să aducă nu doar noi oportunităţi, dar şi noi riscuri”, a explicat Nicu Marcu în cadrul Formului Educaţiei Financiare.
El a mai spus că din ce în ce mai multe decizii zilnice au implicaţii financiare, mai mult sau mai puţin conştientizate.
“Trăim sub semnul propriilor alegeri financiare. Creşterea complexităţii produselor financiare, volatilitatea pieţelor financiare, tehnologia blockchain sau digitalizarea simetrică a serviciilor financiare sunt consecinţe a unei evoluţii macroeconomice mondiale. Această evoluţie impune riscul financiar ca o componentă inevitabilă a vieţii cotidiene. Din ce în ce mai multe decizii zilnice au implicaţii financiare, mai mult sau mai puţin conştientizate. Fiecare zi poate aduce oportunitatea unei investiţii, dar şi riscul de a cădea victimă unor tranzacţii ale căror implicaţii pot compromite sănătatea economică a familiilor noastre. De exemplu, neasigurarea unor bunuri, investiţiile la bursă sau în criptomonede, pot deveni, doar câteva situaţii generatoare de riscuri pe care absenţa educaţiei financiare de bază ne face incapabili de a le înţelege şi evalua”, a mai adăugat preşedintele ASF.
Nicu Marcu, preşedinte Autorităţii de Supraveghere Financiară a transmis un mesaj extrem de important, la începutul conferinţei DC Media Group, "Piața de capital: reglementări și facilități menite să dezvolte piața de capital".
"Dezbaterea propune, din capul locului, câteva abordări curajoase. Mă voi referi, în cele ce urmează, la unul dintre obiectivele majore ale ASF care este dezvoltarea durabilă a pieţei de capital din ţara noastră, iar pentru atingerea acestui obiectiv, ASF are în vedere identificarea tuturor instrumentelor şi activităţilor care asigură premisele creşterii atractivităţii pieţei de capital din România, pentru investitori şi pentru emitenţi.
Totodată, Autoritatea de Supraveghere Financiară vizează şi acele măsuri şi mijloace care au ca scop creşterea aportului pieţei de capital la finanţarea şi dezvoltarea economiei naţionale. Menţionez, aici, doar câteva dintre acestea: în primul rând, ASF continuă măsurile pentru dezvoltarea pieţei de capital din România, în colaborare cu Ministerul Finanţelor Publice, având în lucru strategia naţională pentru piaţa de capital, proiect care beneficiază de sprijinul OCDE, în calitate de consultant. Proiectul are ca obiectiv elaborarea unei strategii naţionale care să includă principii şi măsuri de reglementare pentru stabilirea unui cadru coerent pentru dezvoltarea pieţei de capital şi facilitarea accesului la finanţare pentru toate categoriile de investitori.
Apoi, actualizarea şi armonizarea cadrului de reglementare, îmbunătăţirea permanentă a legislaţiei. Autoritatea de Supraveghere Financiară a iniţiat încă de anul trecut un proces de actualizare a legislaţiei pieţei de capital, în vederea adaptării la legislaţia europeană aflată în continuă dinamică, acest proces vizând atât modificarea cât şi completarea legislaţiei primare şi a reglementărilor secundare.
Trei: un dialog real, pragmatic şi deschis cu piaţa şi cu entităţile specifice acesteia. Autoritatea organizează, în mod constant, întâlniri cu principalele entităţi reprezentative din industrie. (...) În cadrul acestora se are în vedere discutarea celor mai importante aspecte cu care se confruntă participanţii la piaţă, în vederea alegerii celor mai bune soluţii la problemele expuse. Autoritatea de Supraveghere Financiară este deschisă în a furniza orice clarificări referitoare la aplicarea cadrului de reglementare şi acordă sprijin pentru o bună înţelegere a normelor pieţei de capital de către toate părţile implicate.
Îmbunătăţirea infrastructurii pieţei, având ca scop asigurarea unei mai mari stabilităţi a acesteia şi creşterea gradului de protecţie a investitorilor. Mă refer, mai ales, la constituirea unei contrapărţi centrale locale, unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură a pieţei româneşti.
Nu în ultimul rând, îmbunătăţirea cadrului de reglementare având ca obiectiv simplificarea accesului la piaţă, atât pentru emitenţi, cât şi pentru investitori, cu respectarea corespunzătoare a principiilor de transparenţă şi protecţie a investitorilor pe piaţa de capital. Prin aceasta, ASF doreşte să contribuie la creşterea lichidităţii pieţei de capital, prin diversificarea instrumentelor financiare tranzacţionate şi a operaţiunilor derulare în cadrul acesteia.
Bursa românească trebuie să devină un reper semnificativ al economiei româneşti, un important izvor de finanţare a acesteia şi o platformă de tranzacţionare a pachetelor de acţiuni ale celor mai importante şi mai atractive companii româneşti", a transmis Nicu Marcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...