Mesaj de la Ministerul Energiei: Dacă va fi o iarnă obişnuită, nu vom avea probleme
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Cu alte cuvinte, să sperăm că prognozele de acum se vor dovedi corecte
Cu alte cuvinte, să sperăm că prognozele de acum se vor dovedi corecte
Ministerul Energiei nu are niciun motiv să considere că la iarnă vor fi probleme cu asigurarea aprovizionării, dacă regimul termic va fi unul normal, a afirmat, joi, George Niculescu, secretar de stat în cadrul instituţiei.

"Spre deosebire de anul trecut, începem cu un grad foarte mare de umplere a depozitelor de gaze, de peste 97%, adică 2,970 miliarde metri cubi. Este un grad foarte mare, care ne dă o siguranţă. Procentul acesta ne va ajuta să depăşim fără probleme o iarnă obişnuită din punctul de vedere al valorilor termice", a spus el, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

Totodată, producţia de cărbune a fost majorată, pentru a compensa nivelul mai scăzut de umplere a lacurilor de acumulare.

"Astăzi avem cu 900.000 de tone de cărbune în plus în stocuri, tocmai pentru a compensa această situaţie. În general lucrurile se prezintă bine, suntem convinşi că nu vom avea niciun fel de problemă în ceea ce priveşte asigurarea consumatorilor de gaze naturale în iarnă. În ceea ce priveşte fluxurile de import, nu au fost semnalate probleme", a susţinut Niculescu.

El a adăugat că vineri va avea loc prima şedinţă a comandamentului de iarnă.

"În concluzie suntem pregătiţi pentru iarnă. În condiţii de iarnă normală nu avem niciun motiv să considerăm că vom avea probleme de securitate în aprovizionare", a precizat oficialul ministerial. 

Cum a reușit Bulgaria să reducă prețul gazelor cu 47% de la 1 noiembrie

De la 1 noiembrie, noul preţ al gazelor va fi de 123,47 leva per MWh (sau 63,13 euro per MWh). Tariful, care nu include accizele şi TVA, este pentru furnizorii finali şi persoanele care au licenţă pentru producţia şi transferul energiei termale, a anunţat Bulgargaz.

În octombrie, preţul gazelor a fost de 233,36 leva per MWh. Comparativ, pe piaţa europeană preţul gazelor care urmează să fie livrate în noiembrie se situează la 130 euro per MWh. Preţul propus iniţial Bulgargaz a fost de 166 leva per MWh. Scăderea semnificativă a preţului propus pentru noiembrie a fost determinată de preţurile competitive obţinute de furnizorul de gaze şi de scăderea preţurilor pe piaţa din Europa. Citește mai departe AICI

Schimbări majore la facturi! Adrian Negrescu: ”Dacă se elimină pragurile, vom avea o mare problemă”

”Ar părea o veste bună, dacă nu ar fi o veste proastă”, a comentat analistul financiar Adrian Negrescu. ”În primul rând, ei nu pot să stabilească, în acest moment, niște praguri de preț în funcție de nivelul de venit al fiecăruia, cât câștigă. De ce? Pentru că nu aceste date. Nu există în sistemul administrației publice date legate de veniturile românilor, în așa fel încât să le impui anumite praguri de consum în funcție de câștig. În al doilea rând, 1,3 lei/KWh se referă, probabil, la prețul necompensat, adică la prețul maxim pe care l-ar putea plăti românii și companiile prin noua Ordonanță. 

Cum s-a ajuns la acest 1,3 lei/KWh?

Și nu cred că se referă la toți consumatorii, pentru că, dacă trecem de la 0,68 de lei la 1,3 lei pentru toți românii, cei care au pensii de 1000 de lei și cei care sunt cu salariul minim vor fi puternic loviți. Înseamnă încă o dublare a costurilor cu energia. Deci cred că este un prag maximal pe care îl vor impune, un prag foarte mare. Gândiți-vă că, anul trecut pe vremea asta Kilowatul era 0,31 de lei, iar acum am ajuns să vorbim despre 1,3 lei/KWh. Să-și facă fiecare calculul și își va da seama ce ar reprezenta acest lucru. Un lucru este însă cert: se vine cu un nou mecanism fără un studiu de impact. Vreau să văd exact cum au ajuns la acel 1,3 lei și de ce vor să impună de la 1 ianuarie și nu de acum, de la 1 noiembrie. Pentru că vine iarna, ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel