Activiştii Greenpeace anunţă "prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep"
Greenpeace România a câștigat...
Primarul a arătat că, în prezent, Municipalitatea suportă două treimi din preţul gigacaloriei, restul fiind achitat de către populaţie.
Nicușor Dan a mai arătat că, iarna aceasta, proporția subvenției acordată de Primărie va depăși două treimi din prețul gigacaloriei
”Prețul gigacaloriei este în acest moment: 206 lei pentru producție, 220 de lei pentru distribuție și transport, la care se adaugă TVA. Rezultă un preț de 506 lei/gigacaloria. Oamenii plătesc 164 și restul de 340 sunt plătiți de Primăria București.
Pentru acest moment, avem informația doar în ceea ce privește producția, adică prețul de producție, conform informației oficiale de la ANRE, (de la 1 noiembrie n.r.) nu mai este 206 lei, este 329 de lei, plus TVA. Din ianuarie, TVA-ul nu va mai fi 19%, va fi 5% pentru producția și transportul de energie termică.
Pentru componenta de transport și distribuție (din prețul gigacaloriei n.r.), azi e 220 de lei plus TVA. În aceste zile Termoenergetica va supune aprobării ANRE prețul său de transport. După aprobare, care o să fie foarte curând, vom avea prețul total”, a spus edilul Capitalei, Nicușor Dan.
Referitor la subvenția plătită de Municipalitate, Nicușor Dan a spus că "Este primul an în care Primăria chiar plăteşte subvenţia asta".
Nicuşor Dan a explicat că în anii anteriori, PMB achita doar 500-600 de milioane de lei din subvenţie şi că situaţia actuală a sistemului de termoficare a fost generată de acumularea acestor datorii.
Pe 28 octombrie, ANRE a aprobat scumpirea gigacaloriei livrate de toate CET-urile din ţară, cele mai mari creşteri fiind la Oradea, Arad şi Bârlad.
Pentru Capitală, ANRE a aprobat o majorare cu 86,58% a preţului gigacaloriei produse de Electrocentrale Bucureşti (Elcen), de la 176,55 lei la 329,41 lei, acesta fiind doar preţul de producție, cel la care centrala livrează agentul termic. La acest preț se adaugă tarifele de transport şi distribuţie.
"Aceste creşteri se datorează unei creşteri medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din reţeaua de distribuţie, de +140% a preţului gazelor naturale livrate din reţeaua de transport şi cu circa +23% a preţului cărbunelui, faţă de valorile luate în calcul pentru bonusul şi preţurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021", explică ANRE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Greenpeace România a câștigat...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...