Nissan va produce modelele electrice Qashqai şi Juke în Marea Britanie
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Nissan va produce modelele electrice Qashqai şi Juke la fabrica din Sunderland, Marea Britanie.

Grupul auto nipon Nissan ar urma să anunţe vineri că este decis să producă vehicule electrice (EV) la fabrica sa din Sunderland, Marea Britanie, ceea ce va ajuta la menţinerea a 6.000 de locuri de muncă, transmite BBC.

Este vorba de versiunile electrice ale Qashqai şi Juke, două dintre cele mai bine vândute modele ale Nissan.

Investiţia este estimată la un miliard de lire sterline şi va fi sprijinită de o contribuţie guvernamentală din Fondul de Transformare a Industriei Auto (ATF).

Marea Britanie are dificultăţi cu atragerea investiţiilor în sectorul auto, după Brexit, iar Nissan rămâne o rază de lumină, după ce s-a angajat în 2021 să investească un miliard de lire sterline pentru a crea un hub britanic pentru vehiculele electrice (EV). Nissan este singurul producător auto din Regatul Unit care are lângă fabrica sa din Sunderland o unitate dedicată bateriilor pentru EV, pe care o deţine împreună cu grupul chinez AESC, Nissan fiind singurul client.

Uzina de baterii s-a extins anul trecut cu ajutorul contribuţiilor de la ATF şi autorităţile locale din Sunderland, estimate la aproximativ 100 milioane de lire sterline.

Anunţul Nissan vine într-un moment în care companiile auto de pe ambele părţi ale Canalului Mânecii au cerut UE să amâne cerinţele comerciale post Brexit. Conform acordului comercial convenit când Marea Britanie a părăsit blocul comunitar, 45% din valoarea unui vehicul electric vândut în UE trebuie să vină din Regatul Unit sau din UE din 2024, pentru evitarea tarifelor. Dacă nu este îndeplinită reglementarea, se aplică tarife la import de 10%. Restricţii mai dure urmează să fie aplicate din 2027.

În condiţiile în care bateriile sunt cea mai scumpă parte a unui EV, unii producători auto au avertizat că nu vor putea îndeplini aceste condiţii, dar bateriile pentru cele mai vândute modele electrice ale Nissan vor fi produse la Sunderland - cea mai mare fabrică auto din Marea Britanie - şi vor îndeplini aceste reglementări.

În septembrie, Nissan a anunţat că toate modelele sale noi vândute în Europa vor fi complet electrice şi intenţionează să vândă doar vehicule electrice (EV) pe continent până în 2030, alăturându-se unui număr în creştere de producători auto care investesc masiv în electrificare.

"Nu mai există cale de întoarcere acum", a afirmat directorul general Makoto Uchida.

Anul acesta, Nissan a anunţa că va lansa 19 noi vehicule electrice până în 2030. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel