Magistrații mai primesc o facilitate financiară
Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
Magistrat
Magistrat
Procurorii, judecătorii și celelalte categorii de personal din sistemul judiciar ar putea folosi și ei indemnizația de chirie ca plată la rata unui credit imobiliar. De această facilitate beneficiază, în prezent, numai polițiștii, militarii și și angajații din penitenciare.

Proiectul legislativ aflat în dezbatere la Senat privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor şi altor categorii de personal din sistemul justiţiei și prevede ca suma compensatorie acordată în prezent cu titlu de chirie acestor categorii socio-profesionale, să poată fi utilizată, opţional, fie în vederea achitării chiriei, fie în vederea achitării ratei (fracţiunii din rată) pe care o plătesc pentru achiziţionarea unei locuinţe. Inițiatorii susțin că în contextul pensionărilor masive din sistemul judiciar, sau al plecărilor către avocatură ori alte posturi din mediul privat, această măsură compensatorie ar putea atrage absolvenții de drept către posturile de la stat.

Acești români vor fi scutiți de la plata impozitelor timp de 10 ani

Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie şi care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe sau încheie un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuinţe beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate, respectiv pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate. În această situaţie, compensaţia lunară pentru chirie se acordă, dar nu poate depăşi rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/imobiliar sau pentru contractul de vânzare-cumpărare cu plata în rate.

În situaţia prevăzută la alin. (8) compensaţia lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuinţă achiziţionată pe timpul carierei. Compensaţia lunară pentru chirie nu se poate acorda concomitent pentru situaţia prevăzută la alin. (1) şi pentru situaţia prevăzută la alin. (8), caz în care judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii, asistenţi optează pentru una dintre aceste situaţii.

Proiectul legislativ va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, prima cameră sesizată, apoi va fi supus votului final la Camera Deputaților.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel