Legea privind infrastructura gigabit (GIA) introduce un set de acţiuni pentru simplificarea şi accelerarea implementării reţelelor de foarte mare capacitate, cum ar fi fibra optică şi 5G, prin reducerea sarcinii administrative şi a costurilor de instalare. Disponibilitatea deplină a reţelelor gigabit şi introducerea reţelelor 5G performante în toate zonele populate sunt elemente-cheie pentru sprijinirea tranziţiei digitale a economiei şi a societăţii europene, astfel cum se prevede în obiectivele UE privind tranziţia digitală pentru 2030, programul de politică privind deceniul digital.
În special, GIA simplifică procedurile de acordare a autorizaţiilor, care reprezintă o condiţie prealabilă pentru instalarea reţelei, asigurând respectarea de către administraţiile publice a termenelor de acordare a autorizaţiilor. Aceasta introduce, de asemenea, măsuri de digitalizare a informaţiilor privind infrastructurile fizice existente, lucrările civice planificate şi procedurile de acordare a autorizaţiilor, permiţând operatorilor să acceseze online toate informaţiile necesare pentru planificarea instalării reţelei.
GIA include, de asemenea, acţiuni de facilitare a coordonării instalării infrastructurii fizice, cum ar fi conducte, turnuri sau piloni, cu lucrările la alte infrastructuri publice, cum ar fi reţelele de distribuţie a apei sau a energiei electrice. Aceste măsuri facilitează reutilizarea de către operatori a infrastructurii şi a spaţiilor publice, cum ar fi acoperişurile, pentru a instala elemente de reţea digitale, reducând în cele din urmă costurile de instalare.
În plus, noile norme urmăresc să alimenteze inovarea, încurajând clădirile noi şi renovate în mod semnificativ să fie preechipate cu infrastructuri pregătite pentru fibră optică şi fibră optică. Acest lucru va asigura o implementare rapidă a reţelelor de foarte mare capacitate, permiţând, în cele din urmă, unui număr mai mare de cetăţeni să se bucure de servicii de conectivitate rapidă.
Noul regulament urmăreşte, de asemenea, să reducă amprenta de mediu a reţelelor de comunicaţii electronice prin promovarea implementării unor tehnologii mai eficiente din punctul de vedere al mediului, cum ar fi fibra optică şi tehnologia 5G. Reutilizarea infrastructurii fizice existente şi o mai bună coordonare a lucrărilor civile vor contribui, de asemenea, la reducerea impactului global asupra mediului al instalării reţelelor, printr-o utilizare mai eficientă a resurselor.
În plus, s-a ajuns la un acord cu privire la normele privind comunicaţiile în interiorul UE (apeluri şi SMS-uri plasate din statul membru de origine către un alt stat membru), asigurând protecţia continuă a consumatorilor vulnerabili împotriva riscului unor preţuri potenţial excesive pentru astfel de servicii până în 2032 şi un mecanism determinat de piaţă pentru a elimina diferenţele nejustificate de preţ.
Recomandarea privind gigabiţii adoptată marţi de Comisie oferă autorităţilor naţionale de reglementare orientări cu privire la modul de concepere a obligaţiilor privind măsurile corective în materie de acces pentru operatorii cu putere semnificativă pe piaţă, de garantare a concurenţei loiale şi, în acelaşi timp, de promovare a introducerii reţelelor gigabit prin asigurarea faptului că toţi operatorii pot avea acces la infrastructurile de reţea existente.
În special, Recomandarea privind gigabiţii oferă orientări cu privire la situaţiile în care accesul la infrastructura de inginerie civilă este probabil să fie singura cale de atac în materie de acces pentru soluţionarea problemelor de concurenţă identificate. Acesta indică, de asemenea, modul în care autorităţile naţionale de reglementare pot realiza fără probleme migrarea de la cupru la fibră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...