Noi modificări ale Codului fiscal: Creșterea veniturilor netaxabile și combaterea evaziunii

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Contabili
Contabili
Ministerul Finanțelor a inițiat un proiect de Ordonanță de Urgență care aduce modificări semnificative Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, având ca principal obiectiv combaterea evaziunii fiscale și susținerea creșterii veniturilor nete ale salariaților.

Combaterea evaziunii fiscale

Introducerea obligației ca destinatarii înregistrați și antrepozitarii autorizați să plătească anticipat accizele pentru produsele accizabile, înainte de mutarea acestora din locurile de recepție.

Abrogarea obligației destinatarilor înregistrați de a depozita produsele accizabile doar în spațiile autorizate până la plata accizelor, eliminând astfel și sancțiunea aferentă acestei prevederi.

Introducerea plății anticipate a accizelor pentru achizițiile intracomunitare de tutun prelucrat, pentru a preveni practicile incorecte de evitare a plății accizelor.

Creșterea veniturilor netaxabile

Majorarea sumei de 200 lei/lună la 300 lei/lună pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor, care nu sunt supuse impozitului pe venit și nu sunt incluse în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii. Măsura se aplică în perioada iulie-decembrie 2024.
Impactul Socio-economic:

Majorarea veniturilor nete pentru persoanele care obțin salariul minim brut pe țară, garantat în plată, contribuind la creșterea puterii de cumpărare.

Diminuarea bazei de calcul al contribuției asiguratorii pentru muncă suportată de angajatori, ca urmare a majorării sumei netaxabile.

În expunerea de motive a propunerii de modificare a se spune că va exista un impact negativ asupra veniturilor bugetare de aproximativ 261 milioane lei pentru cele cinci luni de aplicare a măsurii de majorare a sumei netaxabile, impact ce va fi parțial compensat de noile măsuri privind plata accizelor.

Aceste modificări sunt esențiale pentru asigurarea unei colectări eficiente a veniturilor din accize la bugetul de stat și pentru susținerea creșterii veniturilor nete ale salariaților, în contextul deciziei Guvernului de majorare a salariului minim brut pe țară la 3.700 lei începând cu luna iulie 2024.

Modificarea legislativă a intrat în vigoare de săptămâna trecută când a fost publicată în Monitorul Oficial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta

pixel