Noi reguli pentru oamenii care își închiriază locuințele, de la 1 ianuarie
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Noi reguli pentru oamenii care își închiriază locuințele, de la 1 ianuarie / Foto: Kindel Media - Pexels
Noi reguli pentru oamenii care își închiriază locuințele, de la 1 ianuarie / Foto: Kindel Media - Pexels
Proprietarii care își închiriază locuințele vor avea noi obligații ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Noi obligații pentru cei care își închiriază locuințele

Ca urmare a obligației instituită de O.G. nr. 16/2022, prin Ordinul 2031/2022 au fost completate prevederile Ordinului nr. 114/2019 în sensul că:

a) se completează procedura de înregistrare a contractelor cu noile prevederi legale;

b) se completează formularul „Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune” cu informații privind cuantumul chiriei lunare;

c) se aprobă formularul „Notificare privind nedepunerea la termen a cererii de înregistrare a contractelor de închiriere”.

Prin urmare, pentru contractele de închiriere încheiate după data de 1 ianuarie 2023, proprietarii – persoane fizice – vor avea obligația înregistrării la organul fiscal competent în termen de 30 de zile de la data încheierii. Pentru contractele aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023, proprietarii – persoane fizice – vor avea obligația înregistrării (dacă nu sunt deja înregistrate) în termen de 90 de zile.

Pentru bunurile deținute în comun, fiecare coproprietar – persoană fizică are obligația înregistrării contractului de închiriere.

Cererea de înregistrare, însoțită de copia contractului de închiriere, se depune de persoanele fizice direct la registratura organului fiscal, prin poștă sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță (SPV).

Organul fiscal va notifica persoanele fizice care figurează în evidențe cu venituri din chirii și care nu și-au îndeplinit obligația de înregistrare a contractelor, potrivit B1TV.

7 miliarde de euro, virate României prin POIM - Programul Operațional Infrastructură Mare

MIPE, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM), a transmis luna aceasta spre decontare o declarație de cheltuieli de peste 210 milioane de euro. Anul acesta, POIM a transmis spre decontare declarații de cheltuieli de peste 2 miliarde de euro, depășind ținta previzionată. 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM), a transmis Autorității de Certificare și Plată, din cadrul Ministerului Finanțelor, spre certificare și rambursare, o declarație de cheltuieli în valoare de 1.04 miliarde lei, echivalentul a 210.59 milioane euro.

Astfel, în anul 2022, AM POIM a transmis spre decontare către Comisia Europeană sume în valoare de peste 2 miliarde euro, respectiv 2.004.479.336 euro, depășind ținta prevăzută în memorandum cu 372.836.988 euro.

„Am adoptat în cursul acestui an un set de măsuri pentru a preîntâmpina o eventuală pierdere masivă de bani pe care o anticipam, și vedem, de la zi la zi, efectele pozitive. Am reușit anul acesta să salvăm fiecare euro pe care îl aveam la dispoziție. Simplificarea, debirocratizarea și digitalizarea sunt deziderate pe care le urmărim nu doar la nivelul accesări fondurilor europene, dar și la nivelul implementării proiectelor. Măsurile recente, promovate la nivelul Ministerul Investițiilor și Proitectelor Europene, ne ajută să consolidăm gestionarea fondurilor europene și își vor vedea cu adevărat efectele în viitoarea perioadă de programare”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel