Europa, zguduită de tarifele anunţate de Trump. Investitorii trag semnalul de alarmă
Investitorii globali au...
Un proiect de lege care se află în dezbaterea senatorilor stabilește reguli stricte pentru etichetarea produselor alimentare în funcție de originea ingredientelor și a procesului de producție. Astfel, consumatorii vor putea ști dacă un produs alimentar este autohton, adică fabricat în România din materii prime românești, sau dacă are ingrediente importate sau a fost prelucrat în altă parte.
Potrivit propunerii legislative, termenul de “produs autohton” sau orice altă formulare care sugerează originea locală a unui produs alimentar se va putea folosi doar dacă acesta îndeplinește următoarele condiții:
Produsul primar de origine vegetală a fost cultivat și recoltat în România sau, în cazul speciilor sălbatice, a fost cules, curățat și manipulat în România.Produsul primar de origine animală provine de la animale născute, crescute, îngrășate și exploatate în România sau, în cazul speciilor sălbatice, a fost capturat și sacrificat în România.Produsul primar de origine vegetală sau animală produs și comercializat prin orice combinație respectă regulile de mai sus pentru ambele tipuri de materii prime.Toate etapele de prelucrare a produsului final au avut loc în România.
Singurele excepții de la aceste reguli sunt pentru mirodenii, plante aromatice, amestecuri ale acestora, sare de masă, aditivi, enzime și arome alimentare care nu sunt cultivate sau extrase în mod normal în România.
Cei care încalcă aceste reguli vor putea fi amendați cu până la 30.000 de lei de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Proiectul de lege abrogă și unele prevederi din alte legi care se referă la etichetarea produselor agroalimentare românești și a laptelui și produselor lactate. Astfel, nu se mai cere ca pe etichetă să fie inscripționat drapelul României și nici nu se mai interzice folosirea sintagmei „Produs românesc” dacă nu sunt respectate condițiile de mai sus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Investitorii globali au...
Evaziunea începe din bucătărie:...
Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...
Urmează schimbări la asigurarea...
Secretarul de Stat al SUA,...
TikTok a început o amplă...
Wall Street încheie săptămâna...
Companiile de stat intră în...
Bruxelles-ul propune o taxă...
Veniturile Rusiei din...
UE, în așteptarea unei...
Curs valutar BNR, 11 iulie 2025.
Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...
În timp ce România se chinuie...
Piețele financiare au fost...
Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...
Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...
Ministrul Muncii, Florin...
Ministerul Finanţelor, nou...
UE schimbă strategia: plafon...
Andrei Caramitru trage un...
Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...