Norvegia, încasări record din petrol și gaze
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Petrolişti sondori
Petrolişti sondori
Guvernul Norvegiei a anunţat joi că se aşteaptă să obţină anul viitor venituri record din industria sa de gaze şi petrol, previzionând un avans al veniturilor de 18% faţă de nivelul din acest an şi de cinci ori faţă de 2021, în urma majorării producţiei şi a preţurilor, transmite Reuters.

Norvegia, ţară care nu este membră UE, a devenit cel mai mare furnizor de gaze al blocului comunitar, după ce Rusia şi-a redus livrările, ca urmare a războiului din Ucraina, ceea ce aduce ţării scandinave venituri record de pe urma industriei petroliere, pe măsură ce preţurile au crescut foarte mult.

În 2023, Norvegia se aşteaptă să pompeze 4,3 milioane de barili echivalent petrol pe zi, în creştere faţă de nivelul previzionat de 4,1 milioane barili în 2022. În proiectul de buget pe 2023, Ministerul de Finanţe de la Oslo prognozează un nivel record al veniturilor din petrol şi gaze - 1.380 miliarde de coroane (131 miliarde de dolari) - de la 1.170 miliarde de coroane în 2022 şi 288 miliarde de coroane în 2021.

Deşi statul scandinav, cu 5,4 milioane de locuitori, a susţinut că majorarea preţurilor la gaze nu este în interesul său pe termen lung, a refuzat solicitările de plafonare a preţurilor, argumentând că nu va ajuta Europa să-şi asigure mai multă energie.

Ca rezultat al majorării preţurilor, Guvernul Norvegiei intenţionează să crească taxele impuse industriei de gaze şi petrol cu două miliarde de coroane în 2023.

Executivul vrea să crească taxele aplicate firmelor care folosesc resursele naturale ale ţării, inclusiv producătorilor de energie şi fermelor piscicole, şi să ia măsuri pentru combaterea inflaţiei.

Autorităţile de la Oslo intenţionează să reducă în 2023 cheltuielile din Fondul suveran de investiţii.

Înfiinţat în 1996, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei este cel mai mare fond de acest fel din lume, în condiţiile în care deţine active de aproximativ 1.200 miliarde de dolari. Fondul investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în obligaţiuni, acţiuni, proprietăţi imobiliare şi proiecte de energie regenerabilă. Acesta deţine acţiuni la peste 9.300 de companii din întreaga lume, controlând 1,3% din toate acţiunile listate la nivel mondial.

Guvernul Norvegiei a propus ca în 2023 să retragă din Fond 316,8 miliarde de coroane, faţă de 335,1 miliarde de coroane în 2022. 

Citește și:

Penurie de carburanți în Franța. Cozi uriașe. Ce spun oficialii și companiile petroliere

De fapt nu este vorba de o penurie de carburanți propriu-zisă însă aproximativ una din zece benzinării este lipsită total sau parțial de carburanți în Franța, în special sub marca TotalEnergies, victimă a aprovizionării și a unei greve în rafinăriile și depozitele sale de carburanți.

Aproximativ 12% din stațiile din Franța se confruntă cu "dificultăți cu cel puțin un tip de carburant" la pompă, situațiile variind de la o regiune la alta, regiunea Hauts-de-France fiind cea mai afectată, cu aproximativ 30% din benzinării, a declarat Olivier Véran după consiliul de miniștri.

Însă multe stații aparținând diferitor companii erau goale miercuri în nordul țării și că alte câteva au fost luate cu asalt. Pentru a "restabili o situație normală cât mai repede posibil" în nordul țării, "stocuri așa-zis 'strategice' au fost livrate astăzi pentru a realimenta benzinăriile", a anunțat în cursul serii de miercuri prefectul din Hauts-de-France. De asemenea, autoritățile au cerut operatorilor anumitor stații din nordul țării "să stabilească un acces prioritar" pentru "transportul medical", medici și asistenți.

De asemenea, vânzarea și cumpărarea de combustibil în canistre a fost interzisă în trei regiuni din nordul Franței. Potrivit prefecturii din Pas-de-Calais, situația este deosebit de dificilă în zonele din jurul Arras și Béthune. În centrul orașului Lille, mai multe stații TotalEnergies au fost închise din cauza lipsei de combustibil, iar într-o stație Esso din centrul orașului a fost nevoie de o oră pentru a ajunge la pompă. 

Pe autostrada A1, o coadă la o benzinărie s-a extins pe șosea. Purtătorul de cuvânt al guvernului a negat termenul de "penurie" de carburanți, preferând să se refere la "tensiuni" în aprovizionarea unora dintre benzinării și făcând apel la automobiliști să evite "efectul de panică". Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel