Norvegia, încasări record din petrol și gaze
Autor: Matei Ion | 06 oct 2022, 15:08
Norvegienii sunt avantajați de această criză energetică
Norvegienii sunt avantajați de această criză energetică
Guvernul Norvegiei a anunţat joi că se aşteaptă să obţină anul viitor venituri record din industria sa de gaze şi petrol, previzionând un avans al veniturilor de 18% faţă de nivelul din acest an şi de cinci ori faţă de 2021, în urma majorării producţiei şi a preţurilor, transmite Reuters.

Norvegia, ţară care nu este membră UE, a devenit cel mai mare furnizor de gaze al blocului comunitar, după ce Rusia şi-a redus livrările, ca urmare a războiului din Ucraina, ceea ce aduce ţării scandinave venituri record de pe urma industriei petroliere, pe măsură ce preţurile au crescut foarte mult.

În 2023, Norvegia se aşteaptă să pompeze 4,3 milioane de barili echivalent petrol pe zi, în creştere faţă de nivelul previzionat de 4,1 milioane barili în 2022. În proiectul de buget pe 2023, Ministerul de Finanţe de la Oslo prognozează un nivel record al veniturilor din petrol şi gaze - 1.380 miliarde de coroane (131 miliarde de dolari) - de la 1.170 miliarde de coroane în 2022 şi 288 miliarde de coroane în 2021.

Deşi statul scandinav, cu 5,4 milioane de locuitori, a susţinut că majorarea preţurilor la gaze nu este în interesul său pe termen lung, a refuzat solicitările de plafonare a preţurilor, argumentând că nu va ajuta Europa să-şi asigure mai multă energie.

Ca rezultat al majorării preţurilor, Guvernul Norvegiei intenţionează să crească taxele impuse industriei de gaze şi petrol cu două miliarde de coroane în 2023.

Executivul vrea să crească taxele aplicate firmelor care folosesc resursele naturale ale ţării, inclusiv producătorilor de energie şi fermelor piscicole, şi să ia măsuri pentru combaterea inflaţiei.

Autorităţile de la Oslo intenţionează să reducă în 2023 cheltuielile din Fondul suveran de investiţii.

Înfiinţat în 1996, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei este cel mai mare fond de acest fel din lume, în condiţiile în care deţine active de aproximativ 1.200 miliarde de dolari. Fondul investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în obligaţiuni, acţiuni, proprietăţi imobiliare şi proiecte de energie regenerabilă. Acesta deţine acţiuni la peste 9.300 de companii din întreaga lume, controlând 1,3% din toate acţiunile listate la nivel mondial.

Guvernul Norvegiei a propus ca în 2023 să retragă din Fond 316,8 miliarde de coroane, faţă de 335,1 miliarde de coroane în 2022. 

Citește și:

Penurie de carburanți în Franța. Cozi uriașe. Ce spun oficialii și companiile petroliere

De fapt nu este vorba de o penurie de carburanți propriu-zisă însă aproximativ una din zece benzinării este lipsită total sau parțial de carburanți în Franța, în special sub marca TotalEnergies, victimă a aprovizionării și a unei greve în rafinăriile și depozitele sale de carburanți.

Aproximativ 12% din stațiile din Franța se confruntă cu "dificultăți cu cel puțin un tip de carburant" la pompă, situațiile variind de la o regiune la alta, regiunea Hauts-de-France fiind cea mai afectată, cu aproximativ 30% din benzinării, a declarat Olivier Véran după consiliul de miniștri.

Însă multe stații aparținând diferitor companii erau goale miercuri în nordul țării și că alte câteva au fost luate cu asalt. Pentru a "restabili o situație normală cât mai repede posibil" în nordul țării, "stocuri așa-zis 'strategice' au fost livrate astăzi pentru a realimenta benzinăriile", a anunțat în cursul serii de miercuri prefectul din Hauts-de-France. De asemenea, autoritățile au cerut operatorilor anumitor stații din nordul țării "să stabilească un acces prioritar" pentru "transportul medical", medici și asistenți.

De asemenea, vânzarea și cumpărarea de combustibil în canistre a fost interzisă în trei regiuni din nordul Franței. Potrivit prefecturii din Pas-de-Calais, situația este deosebit de dificilă în zonele din jurul Arras și Béthune. În centrul orașului Lille, mai multe stații TotalEnergies au fost închise din cauza lipsei de combustibil, iar într-o stație Esso din centrul orașului a fost nevoie de o oră pentru a ajunge la pompă. 

Pe autostrada A1, o coadă la o benzinărie s-a extins pe șosea. Purtătorul de cuvânt al guvernului a negat termenul de "penurie" de carburanți, preferând să se refere la "tensiuni" în aprovizionarea unora dintre benzinării și făcând apel la automobiliști să evite "efectul de panică". Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe