Această înțelegere pentru intensificarea cooperării în sectorul energetic are scopul de a asigura aprovizionarea Republicii Moldova care încearcă să pună capăt dependenței sale de lungă durată de Rusia.
Acordul are ca scop "promovarea și consolidarea cooperării în domeniul energiei, tranziția energetică și securitatea energetică, precum și încurajarea de noi investiții în sectorul energetic", relatează Reuters.
Acordul a fost semnat la Oslo de ministrul norvegian al energiei Terje Aasland și omologul său moldovean Victor Parlicov în timpul unei vizite de stat de două zile a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.
Acest acord acoperă cooperarea la nivel guvernamental, de cercetare și în sectorul privat.
Republica Moldova, este una dintre cele mai vulnerabile țări cu privire la consecințele războiului Rusiei din Ucraina vecină.
Norvegia, membră NATO, care are o graniță comună cu Rusia în zona arctică, a devenit principalul furnizor de gaze al Europei după o reducere drastică a fluxurilor rusești.
De asemenea, oferă sprijin financiar Moldovei prin programul său de ajutor de mai multe miliarde de dolari pentru Ucraina, acesta din urmă incluzând 400 de milioane de coroane (36,87 milioane de dolari) pentru achiziționarea de gaze în 2023.
În trecut, Moldova s-a bazat aproape exclusiv pe gazul rusesc în cadrul unui acord cu compania energetică deținută de stat, Gazprom, dar și-a intensificat eforturile de diversificare în urma începerii războiului din Ucraina.
În prezent, Republica Moldova nu cumpără gaze din Rusia, dar regiunea sa separatistă Transnistria se bazează pe livrările acesteia.
În timp ce acordul de marți menționează securitatea aprovizionării cu gaze naturale ca fiind un domeniu de interes, accentul principal este pus pe energia regenerabilă, electrificarea, precum și securitatea cibernetică.
Potrivit datelor oficiale, Republica Moldova a crescut deja ponderea surselor de energie regenerabilă în consumul său de electricitate la 10,5% în 2023, de la 3,6% în 2021, datorită producției de energie eoliană și solară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...