Nou cutremur pe piața cripto. Sam Bankman-Fried, fondatorul FTX, arestat în Bahamas
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Sam Bankman-Fried
Sam Bankman-Fried
Sam Bankman-Fried, fondatorul bursei de criptomonede FTX, care s-a prăbușit, a fost arestat luni în Bahamas, după ce procurorii americani au întocmit un dosar pe numele său.

Poliția l-a arestat pe Bankman-Fried "fără incidente", imediat după ora 18.00, în complexul său de apartamente din Nassau, Bahamas, potrivit unui comunicat al poliției locale. El va apărea marți în fața unui tribunal local.

Arestarea marchează un pas important în investigațiile privind Bankman-Fried și FTX. Fondatorul și compania sa au fost supuși unei examinări intense începând din noiembrie, când, pe parcursul a mai multor zile, a cerut mai întâi  salvarea de la o bursă concurentă și apoi a cerut falimentul după ce FTX nu a putut onora cererile de retragere ale clienților, scrie The Washington Post.

Compania datorează creditorilor săi cel puțin 3 miliarde de dolari, potrivit declarațiilor de faliment, iar anchetatorii au căutat răspunsuri cu privire la faptul că a folosit fondurile clienților pentru a împrumuta bani către divizia de investiții a lui Bankman-Fried, Alameda Research.

Marți, Securities and Exchange Commission urmează să îl acuze pe Bankman-Fried de încălcarea legii privind valorile mobiliare.

Bankman-Fried urma să depună marți mărturie în fața Comisiei pentru servicii financiare a Camerei Reprezentanților însă acum acest lucru nu va mai fi posibil, unii dintre reprezentanții din Congres fiind nemulțumiți că publicul american nu vor putea să audă direct de la Bankman-Fried despre acțiunile care au prejudiciat peste un milion de oameni.

Bahamas și Statele Unite au un tratat de extrădare prin care sunt de acord să predea persoanele care au fost acuzate de infracțiuni care sunt ilegale în ambele țări, dar nu este clar cât timp ar putea trece până când Bankman-Fried va fi predat 

Bankman-Fried și-a petrecut ultimele săptămâni pe moșia sa din Bahamas, acordând numeroase interviuri reporterilor și făcând zeci de postări pe rețelele de socializare încercând să explice cum a ajuns compania sa de la a fi una dintre cele mai mari și mai respectate burse de criptomonede la declararea falimentului.

Bankman-Fried a spus că a făcut greșeli grave, dar a negat orice abatere rău intenționată.

Deznodământul FTX vine în contextul în care piața criptografică în general se clatină, iar situația a sporit examinarea întregii industrii.

Activele cripto au pierdut cantități uriașe din valoarea lor în ultimul an, deoarece potențialul unei recesiuni, ratele mai mari ale dobânzilor și probușirea companiilor cripto îi determină pe oameni să retragă banii pe care i-au investit în timpul cât piețele de cripto erau în creștere.

Bitcoin și ethereum, cele mai populare două criptomonede, au scăzut cu aproximativ 65% în acest an.


Bankman-Fried a fondat FTX în 2019 ca o ”casă de schimb” care făcea bani prin facilitarea tranzacțiilor cu criptomonede și încasarea de comisioane de tranzacționare. Pe măsură ce boom-ul criptografic s-a desfășurat și prețurile pentru bitcoin, ethereum și zeci de token-uri și monede mai mici au explodat, compania a crescut până la o evaluare de 32 de miliarde de dolari și a primit finanțare de la investitori importanți, precum firma de capital de risc Sequoia și Ontario Teachers' Pension Plan.

Pe măsură ce Bankman-Fried, care deținea majoritatea FTX, și-a văzut propria valoare netă crescând, a acumulat și influență politică. El a fost al doilea cel mai mare donator democrat în alegerile de la mijlocul mandatului din 2022. Înainte de prăbușirea FTX, Bankman-Fried a frecventat Capitol Hill, îndemnând legislatorii să reglementeze industria cripto. Acest lucru l-a pus în dezacord cu alți lideri din industria criptografică care se opun intervenției guvernamentale.

De asemenea, el a fost un susținător important al ideologiilor filantropice care pun accentul pe utilizarea eficientă a banilor pentru a-i ajuta pe alții și pe luarea în considerare a impactului proiectelor filantropice asupra vieții viitorilor oameni care nu s-au născut încă. De asemenea, a investit milioane de euro în inițiative de prevenire a pandemiilor.

Multe dintre organizațiile caritabile și organizațiile care au luat bani de la el au fost lăsate în paragină după ce compania sa s-a prăbușit și averea sa s-a evaporat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel