Noua dronă a rușilor. Costă mai puțin, dar este la fel de distrugătoare

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Va fi ceva asemănător
Va fi ceva asemănător
Drona Lancet a provocat pierderi grele armatei ucrainene. Mulțumită de eficiența aparatului, Moscova a conceput o nouă versiune. 

Pentru a-și continua ofensiva în Ucraina, Moscova încearcă să reducă costul celor mai eficiente arme ale sale. Potrivit agenției de presă Tass, armata rusă testează în prezent un nou prototip de dronă kamikaze numit Scalpel. Acest model arată exact ca temutul Lancet, alt dispozitiv autonom folosit pe scară largă de trupele lui Vladimir Putin pentru a lovi vehiculele blindate ucrainene. Prezentând aceleași proprietăți, Scalpel are un avantaj suplimentar față de fratele mai mare: este mult mai ieftină.

Biroul de proiectare Vostok a creat această versiune a dronei și efectuează deja teste pe câmpul de luptă ucrainean. Producătorul plănuiește să producă în masă acest aparat de zbor fără pilot din octombrie 2023, pentru a răspunde nevoilor stringente ale trupelor rusești. De asemenea, producătorul a declarat că se află în dialog constant cu militarii de pe linia frontului pentru a adapta performanțele aparatului kamikaze la cerințele războiului de înaltă intensitate.

Scalpel este conceput să primească mai multe tipuri de explozibili de care dispune armata rusă. "Am încercat să creăm cea mai versatilă platformă posibilă. Compartimentul de încărcare are un diametru de 125 de milimetri și o lungime de 650 de milimetri. Planul este ca fiecare unitate de pe linia frontului să decidă în mod independent asupra încărcăturii utile care urmează să fie desfășurată, în funcție de capacitățile sale", a declarat biroul de proiectare pentru agenția Tass.

Drona kamikaze poate prelua o încărcătură explozivă de 5 kilograme. Dezvoltă o viteză de croazieră de 120 de kilometri pe oră și are o autonomie de zbor de 40 de kilometri. Costul său de fabricație nu a fost încă dezvăluit, dar ar trebui să fie considerabil mai mic decât modelul Lancet, care costă 32.700 de euro unitatea. "Platforma se va caracteriza printr-un preț accesibil. Unele componente ale aparatului sunt fabricate în străinătate, dar, în mare, este un produs rusesc", a adăugat biroul Vostok.

Potrivit publicației Capital, se poate presupune că Scalpelul va avea aceleași misiuni ca și Lancet: distrugerea vehiculelor blindate ucrainene. Prin urmare, va reprezenta o amenințare majoră pentru artileria ucraineană, mai ales că trupele ucrainene sunt reticente în a folosi rachete de apărare antiaeriană pe acest tip de aparat mic și relativ ieftin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel