Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Protestul este autorizat pentru aproximativ 5.000 de participanţi din întreaga ţară.
"Protestatarii vor reprezenta lucrătorii din structura confederaţiei, silvicultori, ceferişti, poliţişti locali şi poliţişti naţionali, militari în rezervă şi personal contractual, funcţionari publici din MApN, mineri, funcţionari publici, agricultori, personal nemedical şi medical, personal aeroportuar, personal nedidactic etc.", explică reprezentanţii CNS Meridian, într-o postare pe pagina de Facebook.
Principala nemulţumire a organizaţiilor sindicale este legată de Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii adoptat de Guvernul României în şedinţa din 9 noiembrie 2023 şi adoptat de Senat în 14 noiembrie 2023, care, "în mod surprinzător abrogă în mod expres, drepturi în vigoare prevăzute în statutele profesionale ale silvicultorilor, ceferiştilor şi a altor categorii de personal, în ceea ce priveşte condiţiile de pensionare".
"Drepturile lucrătorilor stabilite prin Lege privind încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite şi speciale nu trebuie să fie abrogate!", susţin sindicaliştii.
Potrivit reprezentanţilor Meridian, prin proiectul legislativ promovat "pe repede înainte", nu se rezolvă problema inechităţilor din sistemul de pensii şi nici întârzierile cronice la aplicarea unor legi importante pentru militarii în rezervă, poliţiştii locali, etc.
"Nerespectarea şi neaplicarea legilor care trebuiau să îmbunătăţească condiţiile de viaţă şi de muncă ale salariaţilor şi pensionarilor, preţurile mari şi inflaţia, lipsa de predictibilitate legislativă pe termen lung şi deciziile contradictorii din ultima perioadă zdruncină încrederea românilor în statul de drept şi se pierde orice speranţă de progres social, dreptate şi şi restabilire a justiţiei sociale în România - stat membru al Uniunii Europene", au precizat sindicaliştii.
Astfel, joi, 16 noiembrie 2023, între orele 10:00 şi 13:00, în Piaţa Victoriei participanţii la miting "vor să reamintească Guvernului României cât de importante sunt pentru ei aceste revendicări şi cer în faţa Guvernului României să fie ascultaţi cu mai puţină indiferenţă şi cu mai multă responsabilitate".
Reprezentanţii Meridian au explicat că decizia organizării mitingului a venit după ce proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost publicat în consultare publică.
"Proiectul de lege a pensiilor a fost publicat în procedura de transparenţă publică, la data de 1 noiembrie 2023 şi aceasta a contribuit la decizia rapidă pentru miting datorită intenţiei adoptării pe repede înainte până la 20 noiembrie 2023. Pe 1 noiembrie 2023 a fost disponibil textul proiectului de lege a pensiilor şi în aceeaşi zi s-a făcut solicitarea de autorizare a mitingului după ce organizaţiile din structura Confederaţiei au analizat în legea în regim de urgenţă", se menţionează în postare.
Conform sursei citate, mitingul a fost autorizat la data de 7 noiembrie 2023.
"În proiectul legislativ sunt prevederi care abrogă în mod expres drepturi care erau prevăzute în statutul personalului silvic şi statutul personalului feroviar. Guvernul are planurile lui şi acestea sunt impuse de la nivel european şi internaţional", spun sindicaliştii.
În perioada anterioară publicării acestui proiect legislativ şi a "Legii austerităţii", dar şi în ultimele două săptămâni, reprezentanţii Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian susţin că "au tot încercat să convingă reprezentanţii Guvernului României că măsurile adoptate dau tocmai în lucrătorii care muncesc din greu în diverse domenii de activitate considerate strategice".
"Cu câteva săptămâni înainte de publicarea proiectului legislativ, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, doamna Simona Bucura Oprescu a fost în Valea Jiului, a intrat în Mina Vulcan şi a văzut ce înseamnă munca în condiţii deosebite sau speciale. A recunoscut în faţa minerilor că nu este bine să se afecteze drepturile lucrătorilor care au muncit sau continuă să muncească în aceste condiţii dificile. Reprezentanţii silvicultorilor, ceferiştilor, militarilor disponibilizaţi, ai poliţiştilor locali, ai personalului nemedical, ai funcţionarilor publici şi ai personalului contractual din instituţii publice, au tras şi ei semnale de alarmă în mod repetat la Guvernul Romaniei, la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, în Senatul României, la Parlamentul Romaniei - Camera Deputaţilor, cu privire la aspectele mai sus menţionate. Din păcate, nimic ni s-a modificat pană acum. Aşadar suntem obligaţi să ne solicităm drepturile în stradă!", au subliniat sindicaliştii.
La rândul lor, reprezentanţii silvicultorilor sunt nemulţumiţi de faptul că proiectul privind Legea pensiilor abrogă posibilitatea de încadrare a anumitor locuri de muncă din domeniul silvicultură în condiţii speciale.
"Guvernul României şi Ministerul Muncii, în loc să intervină pentru respectarea legii şi punerea în aplicare a Statutului personalului silvic, aşa cum a fost modificat şi completat prin Legea nr. 234/2019, adoptată de Parlament cu susţinerea unanimă a tuturor formaţiunilor politice în luna noiembrie 2019, vin acum cu o măsură inacceptabilă în Proiectul Legii pensiilor, la art. 168 lit. e), prin care abrogă posibilitatea de încadrare a anumitor locuri de muncă din domeniul silvicultură în condiţii speciale de muncă (fosta grupa I de muncă), fapt ce făcea posibilă o reducere a vârstei de pensionare pentru personalul silvic de teren cu 1 an la fiecare 5 ani lucraţi în condiţii speciale. Silvicultorii din România îşi exprimă profunda indignare şi nemulţumire cu privire la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, adoptată de Guvernul României în şedinţa din data de 9.11.2023, de a fi abrogat, fără absolut nicio justificare, aşa cum reiese din Expunerea de motive a proiectului de lege, art. 20 din OUG 59/2000 Statutul personalului silvic, modificat şi completat prin Legea nr. 234/2019", precizează silvicultorii într-un comunicat.
Potrivit acestora, din statisticile existente la nivelul sectorului silvic din România s-a constatat că speranţa medie de viaţă în silvicultură nu depăşeşte vârsta de 63 ani, fiind cea mai scăzută din statele Uniunii Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...