Noua platformă pentru drepturi de autor, eORDA. Darius Marin (ORDA), informaţiile aşteptate de toţi beneficiarii

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Darius Marin, ORDA
Darius Marin, ORDA
EXCLUSIV
Cu ocazia lansării eORDA, o platformă dedicată simplificării procedurilor administrative și facilitării serviciilor publice în mediul digital, în domeniul drepturilor de autor și conexe, au fost invitați în cadrul interviurilor DCNews, moderate de Val Vâlcu, și câțiva dintre reprezentații Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.

Printre aceștia, Darius Marin, Director la Direcția Registre și Gestiune Colectivă ORDA, a vorbit despre beneficiile pe care le aduce eORDA autorilor și cumpărătorilor de drepturi de autor deopotrivă.

”De acest proiect vor beneficia toate persoanele interesate din domeniu, nu doar autorii. Prin intermediul platformei vor fi puse la dispoziție informații cuprinse în diverse baze da date ale ORDA sau ale altor instituții unde se vor putea face interogări. Vor putea afla, spre exemplu, nivelul utilizării unei anumite opere.

Alte lucruri puse la dispoziție prin platformă ar fi pentru cei care utilizează produse purtătoare de drepturi de autor. De exemplu hoteluri sau restaurante vor putea să își calculeze sumele pe care trebuie să le achite pentru utilizarea diverselor produse, muzică, film, artă vizuală și altele. În plus vor avea la dispoziție informații legate de autorizare, de încasări și de repertorii. Vor putea, foarte simplu, afla cine gestionează drepturile unei opere”, a subliniat Darius Marin.

Cum sunt stabilite costurile drepturilor asupra unei opere

Acesta a mai specificat că, pentru a cumpăra drepturile de autor, cei interesați vor avea parte de o mediere prin intermediul acestei platforme. ”Costurile sunt stabilite, potrivit legii, prin contracte încheiate între autori sau reprezentanții lor și utilizatorii majori, cei care folosesc aceste produse. Aceste tarife se aplică la fel pentru toți. Există drepturi pentru care autorul poate opta să și le gestioneze singur prin care se poate adapta de la caz la caz. Dar sunt drepturi de autor care se pot gestiona doar prin aceste organisme de gestiune colectivă care îi reprezintă pe diverse categorii.”

Urmăriți în continuarea emisiunea la linkul atașat.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel