Nouă schimbate a Codului rutier. Vizată, valabilitatea permisului
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Sumele devin îngrozitor de mari
Sumele devin îngrozitor de mari
Senatorii au votat azi o propunere legislativă care vizează valabilitatea permiselor de conducere.

În textul expunerii de motive se spune că Guvernul României ia în considerare o propunere legislativă care vizează modificarea valabilității administrative a permiselor de conducere în funcție de vârsta posesorului. Actualmente, valabilitatea administrativă a permiselor pentru categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl și BE este de 10 ani conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Conform directivei europene 2006/126/CE, începând cu data de 19 ianuarie 2013, statele membre pot decide să crească valabilitatea permiselor pentru aceleași categorii la 15 ani. În acest context, propunerea vizează alinierea legislației naționale la standardele europene, având în vedere că state precum Germania, Franța, Austria și altele au adoptat deja o valabilitate extinsă pentru aceste categorii.

Cu un număr de peste 8 milioane de posesori de permise de conducere în România la sfârșitul anului 2021, propunerea ar avea un impact semnificativ asupra cetățenilor. Tariful pentru eliberarea permisului este de 89 de lei, iar costurile medicale și de documentare se ridică la aproximativ 150-200 de lei, plus costuri suplimentare pentru fotografii și copii ale documentelor.

De asemenea, propunerea urmărește reducerea aglomerației și a timpului pierdut de către cetățeni la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Cu un număr estimat de peste 450.000 de permise care vor expira în perioada decembrie 2022 - februarie 2023, acest demers ar facilita procesul de reînnoire.

Un alt aspect important al propunerii este legat de siguranța rutieră, având în vedere că România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de accidente rutiere raportat la un milion de locuitori. Prin evaluări medicale mai frecvente pentru șoferii de peste 70 de ani, propunerea vizează reducerea riscului de accidente cauzate de factori legați de îmbătrânire, precum problemele de vedere și de sănătate generală.

Propunerea este în concordanță cu obiectivele Uniunii Europene privind siguranța rutieră, având în vedere planul de reducere cu 50% a deceselor produse în urma accidentelor rutiere până în 2030 și atingerea obiectivului de zero decese până în 2050.

Această inițiativă legislative urmărește să aducă beneficii cetățenilor prin reducerea costurilor și a timpului alocat pentru reînnoirea permiselor, precum și să contribuie la creșterea siguranței rutiere prin evaluări medicale mai frecvente pentru șoferii în vârstă.

Astfel modificările Codului rutier ar urma să fie după cum urmează:

- sprijinirea celor în jur de 3 milioane de cetăţeni care au permise de conducere din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE prin creşterea valabilităţii administrative de la 10 ani la 15 ani.

- creşterea siguranţei rutiere prin scăderea valabilităţii administrative a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE, deţinute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă de la 10 ani şi la 5 ani.

- creşterea siguranţei rutiere prin scăderea valabilităţii administrative a permiselor de conducere deţinute de persoane cu vârsta de 80 de ani şi peste această vârstă de la 10 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şl BE la 2 ani şi pentru permisele de conducere ia celelalte categorii de vehicule de ia 5 ani la 2 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel