Noua sursă de vodcă vine de unde nici nu te gândești

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Tot mai multe companii transformă dioxidul de carbon din atmosferă în diverse produse precum combustibil de avion, dezinfectant de mâini, parfumuri sau chiar și vodcă.

Efortul este făcut pentru o cauză nobilă, decarbonizarea și stoparea, sau măcar încetinirea, efectului de seră pe care dioxidul de carbon îl produce.

Tehnologia de captare a dioxidului de carbon funcționează prin separarea CO₂ de alte gaze cu ajutorul unor solvenți costisitori care atrag moleculele precum pilitura de fier de un magnet. Odată captat, CO₂ poate fi îngropat adânc sub pământ, în locuri precum puțurile de petrol și gaze care au zăcămintele epuizate, unde rămâne timp de secole. Dar acest proces are provocările sale. Pe lângă costul ridicat, companiile trebuie să se gândească și la modul de transport al CO₂ și să găsească structurile geologice potrivite pentru a-l stoca.

De aceea, unele întreprinderi nou înființate se orientează către ceea ce se numește "captarea și utilizarea carbonului" (CUC), unde CO₂ este utilizat pentru a produce bunuri care pot fi vândute pentru a finanța extinderea tehnologiilor lor. Conform organizației neguvernamentale Carbon180, numai în SUA există o piață potențială de 1 trilion de dolari pentru produsele fabricate din emisiile de CO₂ captate, de la materiale plastice și materiale de construcții până la alimente și băuturi.

Înlocuirea combustibililor

Un produs care poate face cu adevărat o diferență în efortul global de a ajunge la emisii nete zero este combustibilul pentru aviație, deoarece în prezent nu există nicio modalitate de a-l produce fără combustibil fosil.

Dimensional Energy încearcă să producă combustibil utilizabil din deșeuri de carbon și din lumina soarelui. Procesul lor funcționează prin adăugarea de apă la carbonul captat și încălzirea amestecului la temperaturi ridicate, folosind electricitatea generată de panourile solare. Se introduc catalizatori care combină atomii de carbon și hidrogen din apă într-un compus care poate fi transformat în combustibil pentru navele de marfă și avioanele de pasageri.

Citește și: Comisia Euopeană adusă în fața justiției din cauza centralelor nucleare și pe gaz

Compania intenționează să capteze și să utilizeze primele 500.000 de tone de CO₂ până la sfârșitul deceniului, un obiectiv extrem de ambițios. Prin comparație, cea mai mare instalație de captare a carbonului care funcționează în prezent - instalația Orca din Helsinki, administrată de Climeworks AG - poate capta doar 4.000 de tone de CO₂ pe an.

Problema pentru companii precum Dimensional este că CUC s-a născut ca un mijloc de a obține finanțare pentru tehnologiile de captare a carbonului. Dar în prezent, în contextul în care numeroase guverne și companii și-au stabilit obiective de reducere la zero a emisiilor, s-a înregistrat o creștere a interesului investitorilor pentru companiile care captează pur și simplu CO₂ și îl stochează.

Cât de fezabilă e prelucrarea CO₂

Potrivit lui Howard Herzog, inginer de cercetare principal la MIT Energy Initiative, va fi întotdeauna mai eficient din punct de vedere climatic ca CO₂-ul captat să fie depozitat în subteran decât să se încerce să fie folosit din nou. Transformarea gazului în altceva necesită energie, iar aceasta nu este întotdeauna ușor de obținut din surse complet regenerabile, inclusiv din hidrogen. Acest lucru limitează capacitatea acestor procese de a avea un impact semnificativ asupra climei, mai ales atunci când există alte modalități de a reduce emisiile de la majoritatea acestor produse, a spus el.

Deși poate fi un instrument de marketing eficient, experții spun că, în cele mai multe cazuri, nu este necesar să se înlocuiască bunurile de zi cu zi cu versiuni fabricate din carbon captat. Când vine vorba de lucruri precum băuturile alcoolice și dezinfectantul pentru mâini, acestea reprezintă în cel mai bun caz un instrument educațional pentru beneficiile investiției în tehnologia de captare a carbonului și în cel mai rău caz un truc care de fapt nu face prea mult bine planetei.

Citește și: Reducerea emisiilor de CO2:La COP26, Renault-Nissan, VW, Toyota şi Stellantis nu și-au asumat nici un angajament

Multe firme investesc în captarea și prelucrarea CO₂

Firma americană Air Company de exemplu, spune că a creat "cel mai durabil alcool din lume" prin amestecarea CO₂ captat cu hidrogen obținut din apă și energie eoliană. Băuturile lor pot fi transformate într-o varietate de bunuri de consum, inclusiv vodcă, care costă începând de la 65 de dolari sticla.

Există multe companii care vizează să reușească înlocuirea unei multitudini de bunuri de bază.

Adaptavate, un start-up-ul britanic,  a creat gips-carton care utilizează deșeuri agricole și un liant pe bază de var și care captează CO₂. Dacă produsul său ajunge să fie utilizat pe scară largă, ar putea reduce emisiile din sectorul global al construcțiilor, care a fost responsabil pentru până la 38% din emisiile globale legate de energie în 2019.

Econic Technologies, fondată la Imperial College London în 2012, a dezvoltat o tehnologie ce utilizează CO₂ captat pentru a produce polimeri care reprezintă punctul de plecare pentru o serie de produse de consum și industriale. Potrivit directorului executiv Keith Wiggins, catalizatorul și procesul Econic, pe care îl licențiază producătorilor, pot înlocui până la 50% din materiile prime tradiționale pe bază de petrol.

Citește și: Care este bilanțul ecologic al unei mașini electrice

Compania vrea să înlocuiască poliuretanul, un polimer care este folosit pentru a produce spume care se găsesc în izolații, saltele, frigidere dar și adezivi. Econic a anunțat anul trecut un parteneriat de coproducție cu Manali Petrochemicals din India și spune că, dacă tot poliuretanul din lume ar fi fabricat cu tehnologia lor, s-ar evita peste 11 milioane de tone de emisii de CO₂.

Trezirea la realitate

Însă un studiu publicat în revista Nature în 2017 a fost mai puțin optimist în ceea ce privește potențialul cât de mare poate deveni CCU. Cercetătorii au concluzionat că, chiar dacă ar exista suficientă energie curată disponibilă pentru a susține CCU la scară largă, contribuția reală a sectorului la atingerea unui nivel net-zero la nivel global ar fi neglijabilă, de mai puțin de 1%, ceea ce ar face ca acesta să fie o distracție costisitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un bărbat își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Unsplash

Cât costă benzina și motorina la început de săptămână

Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...

Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Este nevoie de redresare
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com

pixel