Noul coronavirus poate dispărea de la sine? Ce spun experții

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este foarte posibil, dar nimeni nu bagă mâna în foc
Este foarte posibil, dar nimeni nu bagă mâna în foc
Aproape 370.000 de morți în lume... După Europa, unde pandemia s-a redus, SARS-C0V-2 s-a răspândit în America Latină, unde face ravagii. Ce se va întâmpla mai departe cu noul coronavirus? Nu există un punct de vedere unanim printre oamenii de știință. Unii vorbesc despre un al doilea val al epidemiei. Alții cred că virusul va deveni sezonier, ba chiar se va stinge de la sine, la un moment dat. 

Ce spune OMS

Nu este cea mai îmbucurătoare dintre scenariile avansate, dar vine de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). ”Acest virus poate deveni endemic în comunitățile noastre, ar putea să nu dispară niciodată”, chiar și dacă va fi găsit un vaccin, declara, la mijlocul lunii trecute, Michael Ryan. Tot el avertiza că ”va trebui să trăim, probabil, cu acest virus”, la fel cum se întâmplă și cu alte maladii. 

Ceea ce îi îngrijorează pe specialiști îl reprezintă faptul că SARS-CoV-2 nu are drept o gazdă unică, omul. El se regăsește la animale sălbatice. Iar riscul transmiterii nu poate fi spulberat. 

Profesorul Didier Raoult

În opinia profesorului de microbiologie, ”epidemia este pe punctul de a se termina”. ”Nu există nicăieri un al doilea val, este o curbă banală... Observăm cu acest episod este pe cale să ia sfârșit”, susține specialistul. Potrivit explicațiilor sale, o creștere a temperaturii atmosferice cu 1 grad Celsius este asociată cu o diminuare de 3,1% a numărului de noi cazuri de contaminare. 

Citește și Declarație ȘOCANTĂ. Pentru covid-19 nu este nevoie de un vaccin

La rândul ei, Academia națională de medicină din Franța a evocat un virus de sezon. Razele soarelui și căldura vor reduce din agresiivitatea virusului. În plus, în sezonul estival sistemului imunitar al omului funcționează mai bine. Ce se va întâmpla însă la toamnă, rămâne o întrebare fără răspuns și, au atras atenția cercetătorii francezi, autoritățile trebuie să fie pregătite pentru orice evoluție. 

Ce ne învață trecutul

Că o epidemie se stinge de la sine. În orice caz, așa s-a mai întâmplat. Gripa spaniolă, spre exemplu, din 1918. Cu aproape 50 de milioane de morți și o tulpină virală care a dispărut brusc. La fel și variola, dar nu înainte de a provoca multe daune. Imunitatea colectivă și vaccinarea colectivă au contribuit major la eradicarea acestei epidemii. 

SRRS-CoV-1 s-a răspândit în aproape 30 de țări într-un interval de șase luni, infectând aproape 8000 de persoane și ucigând peste 800, mai ales în China. În iulie 2003, virusul a dispărut fără ca cineva să explice cum a fost posibil așa ceva. În schimb, MERS-CoV (450 de decese) continuă să fie prezent în Orientul Mijlociu. Cât timp ne va ține companie noul coronavirus, nimeni nu știe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Mihai Ciobanu
Donald Trump
Se elimină unele taxe

Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații 

Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...

Marco Rubio și Wang Yi, la Kuala Lumpur
Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Tiktok
Wall Street. Foto: Freepik.com
Ilie Bolojan
UE vrea mai mulți bani la buget
Port petrolier pe insula Karg
Taxele vamale ar putea fi amânate
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Ford

Ford anunţă un program de concedieri voluntare

Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...

Steagul Bulgariei
Freepik.com
Freepik.com
Salariu / Foto: pexels.com

Scădere a salariului mediu net. Cifre oficiale de la INS

Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...

Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm

Protest în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...

Foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Foto: Facebook Alexandru Nazare
Freepik.com
Ministerul Finanțelor
Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Blue Air

Blue Air a intrat în faliment

Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...

Curs valutar
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Avion / FOTO: Freepik

pixel