Ce spune OMS
Nu este cea mai îmbucurătoare dintre scenariile avansate, dar vine de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). ”Acest virus poate deveni endemic în comunitățile noastre, ar putea să nu dispară niciodată”, chiar și dacă va fi găsit un vaccin, declara, la mijlocul lunii trecute, Michael Ryan. Tot el avertiza că ”va trebui să trăim, probabil, cu acest virus”, la fel cum se întâmplă și cu alte maladii.
Ceea ce îi îngrijorează pe specialiști îl reprezintă faptul că SARS-CoV-2 nu are drept o gazdă unică, omul. El se regăsește la animale sălbatice. Iar riscul transmiterii nu poate fi spulberat.
Profesorul Didier Raoult
În opinia profesorului de microbiologie, ”epidemia este pe punctul de a se termina”. ”Nu există nicăieri un al doilea val, este o curbă banală... Observăm cu acest episod este pe cale să ia sfârșit”, susține specialistul. Potrivit explicațiilor sale, o creștere a temperaturii atmosferice cu 1 grad Celsius este asociată cu o diminuare de 3,1% a numărului de noi cazuri de contaminare.
Citește și Declarație ȘOCANTĂ. Pentru covid-19 nu este nevoie de un vaccin
La rândul ei, Academia națională de medicină din Franța a evocat un virus de sezon. Razele soarelui și căldura vor reduce din agresiivitatea virusului. În plus, în sezonul estival sistemului imunitar al omului funcționează mai bine. Ce se va întâmpla însă la toamnă, rămâne o întrebare fără răspuns și, au atras atenția cercetătorii francezi, autoritățile trebuie să fie pregătite pentru orice evoluție.
Ce ne învață trecutul
Că o epidemie se stinge de la sine. În orice caz, așa s-a mai întâmplat. Gripa spaniolă, spre exemplu, din 1918. Cu aproape 50 de milioane de morți și o tulpină virală care a dispărut brusc. La fel și variola, dar nu înainte de a provoca multe daune. Imunitatea colectivă și vaccinarea colectivă au contribuit major la eradicarea acestei epidemii.
SRRS-CoV-1 s-a răspândit în aproape 30 de țări într-un interval de șase luni, infectând aproape 8000 de persoane și ucigând peste 800, mai ales în China. În iulie 2003, virusul a dispărut fără ca cineva să explice cum a fost posibil așa ceva. În schimb, MERS-CoV (450 de decese) continuă să fie prezent în Orientul Mijlociu. Cât timp ne va ține companie noul coronavirus, nimeni nu știe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...