FIC realizează de două ori pe an un sondaj privind percepţia membrilor săi privind mediul de afaceri din România. La această ediţie a indicelui de percepţie au răspuns 46 dintre cei 125 de membri FIC.
Încrederea acestora în mediul legislativ rămâne la un nivel scăzut după episodul Ordonanţei de Urgenţă nr. 114/2018 şi nu s-a deteriorat mai mult de atunci. România continuă să aibă evaluări negative când vine vorba de infrastructură sau de birocraţie, dar acestea sunt lucruri pe care întreg mediul de afaceri le spune de ani de zile, arată investitorii străini.
"Investitorii şi oamenii de afaceri au fost nevoiţi să se adapteze la "noul normal", adică o situaţie în care lipsa de predictibilitate este un dat şi în orice moment Guvernul sau Parlamentul pot adopta o lege sau lua o decizie cu impact semnificativ, fără consultări prealabile sau o perioadă rezonabilă în care companiile să îşi adapteze şi ajusteze operaţiunile", se precizează în comunicat.
Evoluţia cea mai îngrijorătoare este cea legată de indicatorul privind disponibilitatea forţei de muncă, unde de trei ani se observă o continuă deteriorare. Două treimi dintre repondenţi spun că nu găsesc forţă de muncă adecvată pentru nevoile companiei lor. Este pentru prima dată când mai mult de jumătate dintre cei care răspund la chestionar fac această afirmaţie.
Problema salariilor
"Dacă ne uităm la rezultatele de acum şi la evoluţia acestui indice al percepţiei considerăm că autorităţile şi partidele politice trebuie să lucreze în perioada următoare în două direcţii esenţiale. În primul rând trebuie reconstruită încrederea în sistemul politicilor publice şi cel legislativ al ţării", spun investitorii. În al doilea rând sunt necesare măsuri pe termen scurt şi lung pentru a rezolva tensiunile din piaţa muncii. Companiile se vor adapta la condiţiile din piaţă fiindcă nu au de ales, dar factorii de decizie trebuie să aibă grijă ca nivelul general al salariilor să nu depăşească productivitatea economiei şi astfel să afecteze până la urmă competitivitatea regională a României.
Citește și Vezi cu cât au crescut investiţiile străine directe
De aceea, politicile publice nu trebuie axate pe menţinerea unui nivel scăzut al salariilor, ci pe creşterea productivităţii economiei româneşti. În acest sens sunt necesare toate acele investiţii majore în infrastructură, sănătate şi educaţie pe care mediul de afaceri le cere de mult timp, concomitent cu creşterea calităţii serviciilor publice şi a calităţii vieţii pentru a opri exodul forţei calificate de muncă. Membrii FIC au investit zeci de miliarde de euro în economia românească şi au angajat aproximativ 185.000 de persoane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că va chema la...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Adrian Corbu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului...
Dumitru Nancu, directorul...
Rezerva Federală a SUA (Fed) a...
Acționarii Băncii Transilvania...
În ultima ședință a actualului...
Târg de Crăciun la MADR.
Premierul Ungariei, Viktor...
Danemarca a avertizat că marina...
Grupaj de știri.
Centrala electrică Mintia...
Compania Stoli Vodka, cunoscută anterior sub numele de...
Cei aproximativ 1,7 milioane de locuitori din capitala...
Contractele futures la cacao au depășit pragul de 12.000...
O bombă plasată pe un scuter în...
Curs valutar BNR, 18 decembrie 2024.
Declaraţii ale premierului, la...