Negrescu: Solicit public autorităților să iasă cu un mesaj de calmare a piețelor
Analistul economic Adrian...
În mod deosebit, el Roubini a avertizat că băncile centrale și guvernele „pregătesc terenul pentru mama tuturor crizelor stagflaționiste a datoriilor în următorii câțiva ani”.
Politica monetară extrem de slabă a băncilor centrale a umflat prețurile acțiunilor, a caselor și altor active și a încurajat, de asemenea, împrumuturile agresive, a explicat Roubini.
Potrivit acestuia, piața prezintă o „exuberanță irațională”, care dă naștere la simptome precum nebunia pentru criptomonede, pentru așa numitele „acțiuni meme”, precum GameStop, companii de achiziții cu destinație specială (SPAC) și vânzări cu amănuntul.
Printre altele, el se așteaptă în continuare ca uriașa cerere să aliimenteze inflația și ca presiunile asupra ofertei, precum protecționismul, ruptura lanțurilor de aprovizionare globale și atacurile cibernetice asupra infrastructurilor cheie să antreneze, la rândul lor, o creștere a prețurilor.
Citește și Avertisment, Terra, amenințată de un efect de domino catastrofal
Un al treilea punct de îngrijorare se referă, potrivit lui Roubini, la îndatorarea statelor. El a subliniat că guvernele au împrumutat sume considerabile pentru a-și finanța planurile de stimulare și sunt mult mai îndatorate față de acum 50 de ani. Dar, atrage atenția economistul, guvernele lumii s-ar putea confrunta cu dificultăți cu gestionarea datoriilor, salvarea băncilor, a companiilor și cu acordarea de ajutoare sociale, dacă piața se prăbușește și economia globală intră din nou în recesiune.
Prin urmare, Roubini arată că băncile centrale se află într-un impas, într-o situație imposibilă, deoarece, dacă umblă la programele de relansare, riscă să declanșeze un val de falimente și să alimenteze o inflație cu două cifre.
În încheiere, Roubini prezice, fidel poreclei sale, că situația se va termina prost, un fel de ”naufragiu lent ce pare inevitabil” și descrie un scenariu unde „stagflația anilor 1970 se va suprapune peste crizele datoriilor din perioada post-2008 ”, adăugând că„ întrebarea nu este dacă, ci când”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Invitat la interviurile DCNews,...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...