Nouriel Roubini: România are potențialul de a deveni un hub de producție și integrare în lanțurile globale de aprovizionare
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Nouriel Roubini
Nouriel Roubini
În cadrul Black Sea and Balkans Security Forum, care se desfășoară în aceste zile la București, analistul economic Nouriel Roubini a exprimat un optimism moderat privind perspectivele economice ale României.

Într-o declarație acordată TVR, Roubini a subliniat câteva dintre atuurile și provocările economice ale țării.

Perspective economice pozitive

Roubini a evidențiat faptul că venitul pe cap de locuitor din România nu este la nivelul altor țări din Uniunea Europeană de Vest, ceea ce oferă oportunități semnificative pentru creștere economică. "Aveți o forță de muncă bine calificată, iar salariile sunt mai mici decât în restul Europei, ceea ce îmbunătățește competitivitatea ajustată. Există multe investiții străine directe care au venit și care pot continua să vină în România, deoarece aceasta poate deveni un hub de producție și integrare a diferitelor lanțuri globale de aprovizionare," a declarat Roubini.

Resurse naturale și creștere economică

Analistul a subliniat importanța descoperirilor recente de resurse naturale, în special gazele naturale, care ar putea genera un boom economic semnificativ. "Descoperirea acestor resurse de gaze naturale va duce la o creștere economică semnificativă, permițând exportul de energie naturală și gaze către restul lumii," a adăugat el.

Provocări instituționale

În ciuda acestor perspective pozitive, Roubini a menționat și câteva dintre problemele cu care s-a confruntat România în trecut, cum ar fi slăbiciunile instituționale și guvernarea deficitară. "Problemele României în trecut au fost legate de instituțiile de guvernare, lipsa statului de drept și corupția, care creează fricțiuni în capacitatea sectorului privat de a veni cu idei bune și de a le implementa," a spus Roubini.

Declarațiile lui Nouriel Roubini oferă o imagine de ansamblu asupra potențialului economic al României, subliniind atât avantajele competitive, cât și necesitatea îmbunătățirii guvernanței pentru a atrage și valorifica investițiile străine directe. Forumul de Securitate la Marea Neagră și Balcani continuă să fie un cadru important pentru discuțiile privind securitatea și dezvoltarea economică în regiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel