Nouriel Roubini, scandalizat că Binance are licență de operare în Emirate
Autor: Oana Pavelescu | 16 noi 2022, 14:47
Nouriel Roubini
Nouriel Roubini
Celebrul analist economic Nouriel Roubini, supranumit și Dr. Doom, a avut o reacție extrem de virulentă atunci când a urcat pe scena Abu Dhabi Finance Week.

Nouriel Roubini a fost invitat să vorbească după ce reprezentantul platformei de schimb pentru criptomonede Binance, un lucru care l-a scandalizat pe analist la culme, mai ales că de ani de zile acesta a avertizat asupra criptomonezilor pe care le consideră o ”Schemă Ponzi” (o schemă piramidală).

”Acesta este un  ecosistem total corupt.... Nu îmi vine să cred că Binance are licență ca să opereze în Emiratele Arabe Unite”, a afirmat Nouriel Roubini la Abu Dhabi Finance Week.

Roubini lansează acuzații grave de spălare de bani

Analistul a mai afirmat că ”timp de cinci ani Binance și nu numai, a permis tuturor activităților dubioase care au avut loc pe platforma lor îndoielnică, inclusiv spălarea masivă de bani (8 miliarde de dolari din Iran), scheme de pompare și de descărcare de gestiune și multe altele”, a comentat dur Roubini.

 

Citește și: 

Nouriel Roubini: Criza este aici!

Nouriel Roubini spune că el a atras atenția încă de anul trecut în privința faptului că inflația va fi persistentă, că printre cauzele sale se numără nu numai politicile proaste, ci și șocurile negative ale ofertei și că încercarea băncilor centrale de a o combate va provoca o aterizare economică dură.

Economistul mai spune că a avertizat că atunci când va veni recesiunea ”aceasta va fi severă și prelungită, cu dificultăți financiare și crize ale datoriilor pe scară largă. În pofida discursurilor lor de agresive, bancherii centrali, prinși într-o capcană a datoriilor, s-ar putea să se lase înduplecați și să se mulțumească cu o inflație peste țintă. Orice portofoliu format din acțiuni riscante și obligațiuni cu venit fix mai puțin riscante va pierde bani pe obligațiuni, din cauza inflației mai mari și a așteptărilor inflaționiste”.

Economistul a explicat că: ”Pe lângă politicile monetare, fiscale și de credit excesiv de relaxate, șocurile negative ale ofertei au provocat o creștere bruscă a prețurilor. Carantinările din timpul pandemiei au dus la blocaje în aprovizionare, inclusiv în ceea ce privește forța de muncă. Politica "zero-COVID" a Chinei a creat și mai multe probleme pentru lanțurile de aprovizionare globale. Invazia Rusiei în Ucraina a provocat unde de șoc pe piețele de energie și alte mărfuri”.

Dr. Doom mai spune că: ”Toată lumea recunoaște acum că aceste șocuri negative persistente ale ofertei au contribuit la inflație, iar Banca Centrală Europeană, Banca Angliei și Rezerva Federală au început să recunoască faptul că o aterizare ușoară va fi extrem de dificil de realizat. Președintele Fed, Jerome Powell, vorbește acum despre o "aterizare mai moale" cu cel puțin "ceva durere". Între timp, scenariul unei aterizări dure devine consensul analiștilor de piață, al economiștilor și al investitorilor”.

Băncile Centrale nu pot amortiza prăbușirile

Este mult mai greu de realizat o aterizare ușoară în condiții de șocuri negative de ofertă stagflaționiste decât atunci când economia se supraîncălzește din cauza cererii excesive. De la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, nu a existat niciodată un caz în care Fed să fi realizat o aterizare ușoară cu o inflație de peste 5% (în prezent este de peste 8%) și un șomaj de sub 5% (în prezent este de 3,7%).

Iar dacă o aterizare dură este scenariul de bază pentru Statele Unite, aceasta este și mai probabilă în Europa, din cauza șocului energetic rusesc, a încetinirii Chinei și a faptului că BCE a rămas și mai mult în urma curbei în raport cu Fed.

Recesiunea severă și prelungită

La întrebarea dacă suntem deja în recesiune, Nouriel Roubini spune că încă nu dar că: ”Statele Unite au raportat o creștere negativă în prima jumătate a anului, iar majoritatea indicatorilor previzuali ai activității economice din economiile avansate indică o încetinire accentuată, care se va agrava și mai mult odată cu înăsprirea politicii monetare. O aterizare dură până la sfârșitul anului ar trebui să fie considerată ca fiind scenariul de bază”. Citește mai mult AICI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Crossuri externe