Noutatea zilei privind Casa Verde. Laurențiu Neculaescu: Vrem să finanțăm și sistemul de acumulatori
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
EXCLUSIV
Bogdan Chirieac a discutat, marți, 28 mai, cu Laurențiu Neculaescu despre noutățile programului "Casa Verde Fotovoltaice" pentru anul 2024 în cadrul interviurilor DCNews, noutatea majoră fiind faptul că se are în vedere și finanțarea acumulatorilor pentru stocarea energiei electrice.

Bogdan Chirieac: Casa Verde Fotovoltaice. Pentru cei care nu au avut șansa să se înscrie anul trecut. Ce se întâmplă anul acesta?  Câți bani aveți?

Laurențiu Neculaescu: Anul acesta avem cel mai mare buget, două miliarde de lei pentru Casa Verde Fotovoltaice. Așa cum v-am spus la început, vedem în august în ce stadiu suntem cu instalarea panourilor din sesiunea aferentă anului trecut. Nu știu să vă spun exact câte s-au instalat, dar știu că deja sunt cereri de decontare pe traseu, în cadrul instituției. Asta înseamnă că au fost montate și au obținut certificate de prosumatori. Suntem în grafic cu plățile, fără întârzieri, așa cum ne-am asumat în fața companiilor participante la acest program – 60 de zile pentru plată. Până acum, nu avem întârzieri.

Bogdan Chirieac: Ce se întâmplă cu instalarea panourilor?

Laurențiu Neculaescu: În 2023, 73.211 familii vor beneficia de aceste sisteme. Avem 800 de firme care au un front de lucru pentru acești 73.000 de beneficiari. În septembrie începe noua sesiune, cu un buget de 400 de milioane de lei, ceea ce înseamnă 100.000 de familii. De asemenea, analizăm introducerea unei cote de finanțare pentru acumulatori, astfel încât să putem înmagazina energia produsă și să evităm suprasolicitarea rețelelor.

2. -imagine fara descriere- (energy_optimizer_en_32239100.png)

Sistem Huawei

Bogdan Chirieac: Deci, pe lângă cei 4.000 de euro pentru panouri, veți acorda și 2.000 de euro pentru baterii?

Laurențiu Neculaescu: Cam așa. Pe lângă cei 20.000 de lei pe care îi acordăm pentru sistemul fotovoltaic, vrem să mai acordăm și 10.000 de lei pentru sistemul de acumulatori. Astfel, gospodăria devine complet autonomă din punct de vedere al curentului electric.

Bogdan Chirieac: Și cine va monta bateriile?

Laurențiu Neculaescu: Instalatorul care va instala panourile fotovoltaice va instala și acumulatorii. Persoana fizică va primi o sumă fixă, iar dacă vrea acumulatori mai scumpi, va trebui să contribuie cu diferența. Noi vom acorda o sumă clară de 10.000 de lei pentru acumulatori.

3. -imagine fara descriere- (acumulator-tesla_35256900.jpg)

Sistem Tesla

Bogdan Chirieac: Și cum sunt aceste baterii? Sunt voluminoase?

Laurențiu Neculaescu: Bateriile sunt puțin mai mari decât cele ale unei mașini electrice și trebuie instalate într-un spațiu dedicat, similar cu cel pentru centrala de apartament. Totul trebuie să treacă prin acești acumulatori, fiind o întreagă inginerie.

Bogdan Chirieac: Ce se întâmplă pe timpul iernii, când este întunecat afară? Se încarcă bateria de la rețeaua electrică?

Laurențiu Neculaescu: Bateriile se încarcă de la ce produce panoul solar. Marele avantaj al acumulatorilor este că ceea ce nu consumăm pe timpul zilei, putem consuma noaptea. Luăm în calcul foarte serios finanțarea acumulatorilor pentru a evita problemele cu prosumatorii și furnizorii de energie. Până la sfârșitul lunii iunie vom lua o decizie în acest sens.

Programul "Casa Verde Fotovoltaice" promite să aducă beneficii semnificative pentru cei care vor să devină prosumatori, asigurându-le autonomie energetică și sprijin financiar pentru implementarea celor mai moderne soluții fotovoltaice și de stocare a energiei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel