Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Printre aceste acte normative se numără și două hotărâri care privesc repartizarea a 50% din profiturile Hidroelectrica și Romgaz către bugetul de stat, restul rămânând celor două companii pentru investiții.
Nicolae Ciucă a explicat că Nuclearelectrica va putea investii banii în dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 iar Tomgaz va putea investi în exploatarea gazelor din Marea Neagră.
Guvernul în schimb va folosi banii pentru compensarea prețului la energie electrică și gaze: ”pentru acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării”, se spune în proiectele de HG.
Nuclearelectrica. Unitățile 3 și 4, construite tot de canadienii de la CANDU
Nuclearelectrica anunţă avansarea Proiectului Unităţilor CANDU 3 şi 4 de la Cernavodă, iar în cadrul etapei pregătitoare, EnergoNuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy.
Potrivit unui anunţ postat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Candu Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea şi actualizarea unor documentaţii necesare demarării Proiectului Unităţilor CANDU 3&4 (printre care actualizarea documentelor de bază de licenţiere, actualizarea ghidurilor de securitate nucleară, actualizarea listei modificărilor de proiect cu funcţii de securitate nucleară etc.).
Contractul semnat de EnergoNuclear S.A. (EN) cu Candu Energy acoperă achiziţia de servicii de inginerie pentru elaborarea şi actualizarea documentaţiilor necesare relansării Proiectului Unităţilor Candu 3&4, printre care:
actualizarea documentelor baza de autorizare (DBA);
actualizarea ghidurilor de securitate nucleară (GSN) elaborate anterior pentru Unităţile 3 şi 4 Cernavodă, pentru a se conforma cu cerinţele DBA şi cu cele mai recente coduri şi standarde aplicabile canadiene, precum şi cu cerinţele directivei UE de securitate nucleară;
definirea livrabilelor de inginerie care vor fi elaborate în fazele 2 şi 3, conţinutul acestora fiind astfel stabilit încât să poată fi elaborate estimări ale cantităţii de livrabile de inginerie şi de complexitate a conţinutului fiecărui livrabil;
documentul de evaluare care subliniază elementele cheie ale opţiunilor de arhitectură propuse pentru implementarea controlului părţii nucleare;
actualizarea şi dezvoltarea modificărilor de proiect legate de securitate nucleară care vor demonstra că Proiectul Unităţilor 3&4 respectă cerinţele Directivei privind securitatea nucleară;
reevaluarea structurilor civile existente şi confirmarea faptului că acestea vor fi adecvate scopului lor pentru încă 60 de ani (inclusiv pe durata de viaţă post-retehnologizare) de la punerea în funcţiune a unităţilor.
"Aprobată în aprilie 2021 în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor Nuclearelectrica, strategia de continuare a Proiectului Unităţilor Candu al Centralei Nucleare Cernavodă este implementată în trei etape, în conformitate cu experienţa internaţională în construcţia de centrale nucleare. Etapa pregătitoare a început cu capitalizarea şi operaţionalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A., şi va avea o durată de 24 de luni, timp în care se vor contracta servicii de asistenţă tehnică, juridică, financiară şi de inginerie şi se vor efectua studiile şi evaluările necesare", menţionează compania.
Exploatarea gazelor din Marea Neagră
România ar putea deveni aproape independentă din punct de vedere energetic când Romgaz şi OMV Petrom vor începe să extragă primele cantităţi de gaze naturale din Marea Neagră, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu într-un interviu acordat EURACTIV.
Chiar dacă o decizie finală de investiţii nu a fost luată încă, Virgil Popescu este optimist că gazele naturale din Marea Neagră vor începe să fie extrase peste cinci ani, cu o capacitate de 10 miliarde de metri cubi pe an.
"Dacă decizia de investiţii va fi luată anul următor, aşa cum îmi doresc, judecând după discuţiile pe care le-am avut cu Romgaz şi OMV Petrom, investiţiile ar dura 4-5 ani şi vom începe să extragem gaze în 2026", a spus Virgil Popescu.
Romgaz a anunţat recent că acţionarii săi au aprobat preluarea participaţiei deţinută de grupul american ExxonMobil la perimetrul Neptun Deep, care, potrivit unor estimări, ar conţine rezerve de gaze de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi. Tranzacţia are nevoie de aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, însă Virgil Popescu speră că va fi aprobată în primele luni din 2022.
În urmă cu o săptămână, CEO-ul de la OMV Petrom, Christina Verchere, declara că aprobarea amendamentelor la Legea offshore până la finalul anului este vitală pentru ca gazele din blocul Neptun Deep să fie extrase. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...