Numai de rău! Bank of America prezice o nouă PRĂBUȘIRE a piețelor mondiale

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Previziuni sumbre
Previziuni sumbre
Analiștii de la Bank of America estimează că piețele mondiale vor continua să scadă. Experții sunt convinși să prăbușirea indicelui S&P 500 sub pragul de 4000 de puncte va provoca o retragere masivă de fonduri de pe piața de acțiuni a Statelor Unite.

În perioada ianuarie-aprilie 2022, indicele S&P 500 a înregistrat cea mai slabă performanță din 1939 încoace. Dar declinul pieței nu s-a încheiat încă, consideră analiștii Bank of America (BofA).

Joi, 5 mai, indicele S&P 500 a închis în scădere cu 3,56%, la 4.146,86 puncte, iar indicele NASDAQ Composite a pierdut 4,99%, coborând la 12.317,69 puncte. "Cuvântul "paralizie" descrie poziția investitorilor chiar mai bine decât "panică"", a comentat Michael Hartnett, strategul BofA. Scenariul de bază rămâne valori minime la acțiuni, în codițiile în care maximele randamentelor nu au fost încă atinse."

După cum notează experții BofA, punctul mediu de intrare pe piață de la începutul anului 2021, timp în care fondurile de acțiuni au strâns 1.100 de miliarde de dolari din fondurile investitorilor, a fost când S&P 500 a atins valoarea de 4.274 de puncte. În acest sens, scăderea indicelui bursier S&P 500 sub 4.000 de puncte ar fi un "punct de cotitură" care ar putea declanșa o ieșire masivă de fonduri ale investitorilor de pe piața americană de acțiuni, potrivit experților bancari.

Cea mai mare retragere de fonduri din istorie

Indicele NASDAQ Composite a pierdut 21% de la începutul anului 2022, pe fondul temerilor investitorilor legate de inflație, de majorările agresive ale ratelor și de încetinirea creșterii economice. Potrivit datelor globale ale EPFR, fiecare clasă de active confruntându-se cu ieșiri de capital în săptămâna premergătoare ședinței Rezervei Federale a SUA (Fed). Sectorul imobiliar a înregistrat cea mai mare retragere de fonduri din istorie, de 2,2 miliarde de dolari, iar economiștii s-au îndreptat către paradisuri sigure, cum ar fi titlurile de stat americane.

"Mesajul jucătorilor de pe piața de obligațiuni este: "Rezerva federală nu este suficient de agresivă". Și, ca urmare, randamentul obligațiunilor pe 10 ani se apropie acum de 3,1%, iar această creștere sperie atât piața de obligațiuni, cât și cea de acțiuni", a comentat Sam Stovall, analist șef de acțiuni la firma independentă de investiții CFR.

Fed încearcă să atenueze inflația, care a accelerat la 8,5% în martie, cea mai rapidă creștere din decembrie 1981. Investitorii în contractele futures pe fonduri federale au estimat joi o probabilitate de 91,4% ca banca centrală să majoreze dobânda cheie cu 75 de puncte de bază la ședința din 14-15 iunie.

Citește și Nouriel Roubini: Pregătiți-vă: Vine ”MAMA TUTUROR CRIZELOR”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel