Numărul înmatriculărilor auto, creștere semnificativă în România

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Dealer de autovehicule
Dealer de autovehicule
În perioada ianuarie – august 2024, au fost înmatriculate mai multe mașini noi și second-hand față de perioada similară a anului trecut. Luna trecută, însă, numărul acestora a scăzut considerabil.

Numărul înmatriculărilor de autoturisme noi, în România, a ajuns, în primele opt luni ale acestui an, la 106.534 de unităţi, în creştere cu 6,35% faţă de acelaşi interval din 2023, arată datele Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări (DGPCI), citate de Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).


Cu peste 20% mai puține mașini noi înmatriculate în august

Potrivit sursei citate, raportat la luna august a anului trecut, în aceeaşi perioadă din 2024, înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 22,64%, până la un volum de 9.972 de unităţi.

În clasamentul pe mărci de autoturisme noi, la finele lunii august din acest an, primul loc era ocupat de Dacia, cu 32.009 unităţi, urmată de Toyota - cu 9.206 de exemplare, Hyundai (6.961), Skoda (6.938), Renault (6.873), Volkswagen (6.352), Ford (4.503), Mercedes (3.689), BMW (3.420) şi Suzuki (3.301).

Datele oficiale relevă faptul că, în ceea ce priveşte autoturismele second-hand înmatriculate pentru prima oară în România, volumul acestora a atins, în august 2024, un număr de 27.710 de unităţi, mai mult cu 5,1% de la un an la altul.

De asemenea, în acest an, până la finele lunii august, au fost înmatriculate 210.472 de autoturisme rulate, înregistrate pentru prima dată în România, cu 19,56% peste volumul raportat în primele opt luni din anul anterior.

 

Creștere slabă la nivel european și puternică la nivel local, în iulie

Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană au înregistrat o creştere modestă de 0,2% în ritm anual în luna iulie, afectate de scăderile înregistrate pe marile pieţe din Germania şi Franţa, în timp ce cota de piaţă a vehiculelor electrice pe baterie a continuat să scadă, a anunţat joi Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), transmite Reuters.

Asociaţia, care îi reprezintă pe cei 16 mari constructori auto din Europa, a informat că 852.051 autoturisme au fost înmatriculate în luna iulie 2024 în Uniunea Europeană, în creştere cu 0,2% comparativ cu 850.068 autoturisme în iulie 2023.

Piaţa auto din România a avut un avans mult mai importantă decât media din UE, în condiţiile în care în iulie au fost înmatriculate 13.057 de autoturisme, cu 7,9% mai multe decât în luna similară a anului trecut.

 

Codași la mașini electrice

În 2023, în UE au fost înmatriculate 1,5 milioane de autoturisme noi electrice doar pe baterii, aducând numărul total la 4,5 milioane. Aceasta reprezintă o creștere de 48,5%  comparativ cu 2022, când numărul total a fost de 3,0 milioane.

Ponderea autoturismelor electrice cu baterii nou înmatriculate a ajuns la 14,6% în 2023 la nivel european. În ciuda acestei creșteri, România este printre țările cu cele mai puține astfel de mașini electrice înmatriculate, aflându-se pe locul 20 în topul țărilor membre UE, cu aproximativ 0,5% din numărul total al înmatriculorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze

pixel