Numărul oamenilor străzii a explodat în Spania. Turismul de masă, una dintre cauze

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Tot mai mulți spanioli dorm în stradă din cauza lipsei de locuințe sociale și a reglementărilor care descurajează închirierea pe termen lung.

Situația a fost exacerbată de o explozie a pieței de închirieri pe platforme precum Airbnb și Booking.com, care a provocat recent un val de proteste în întreaga țară iberică în ultimele săptămâni, arată Reuters.

Cei mai mulți antreprenori din acest domeniu se orientează către piața de închirieri pe termen scurt, care este mult mai profitabilă, care nu este guvernată de aceleași reglementări. Oferta de chirii pe termen lung a scăzut cu 15% într-un an, în timp ce chiriile pe termen scurt, destinate în principal turiștilor, au crescut cu 56% până în martie, potrivit Idealista.

Potrivit statisticilor oficiale, rata persoanelor fără adăpost a crescut cu 24 % din 2012, ajungând la 28 000 de persoane, în timp ce, potrivit unui raport al Băncii Spaniei, aproximativ 45% dintre persoanele care locuiesc în locuințe închiriate sunt expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială, cea mai mare proporție din Europa.

Numărul persoanelor fără adăpost a crescut substanțial în întreaga Europă în ultimul deceniu, a declarat Comisia Europeană, însă amploarea problemei în Spania este mascată de faptul că tinerii spanioli aleg să locuiască mai mult timp cu părinții lor.

Mai mult de 60% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani locuiesc în casa familiei, iar Spania a înregistrat cea mai rapidă creștere a ratei tinerilor care locuiesc cu părinții în rândul economiilor europene majore între 2008 și 2022.

În Spania, fondul de locuințe sociale reprezintă doar 1,5% din totalul locuințelor, față de o medie europeană de 9%, arată raportul.

Concurența pentru apartamentele de închiriat în regim hotelier este acerbă. În medie, circa 40 de persoane sunt interesate de fiecare anunț care apare pe piață în Madrid, potrivit site-ului de imobiliare Idealista.

Planul actual al guvernului pentru locuințe sociale este să suplimenteze acest fond cu 184.000 de unități în următorii trei ani. Premierul Pedro Sanchez a declarat în luna mai că ar dori ca fondul de locuințe sociale să atingă media europeană în timpul mandatului său care se încheie în 2027.

Banca Spaniei estimează însă că sunt necesare încă 1,5 milioane de locuințe pentru a atinge acest obiectiv.

Conform datelor oficiale, ritmul de construcție a locuințelor, de 90 000 de unități pe an, este în urma creșterii cererii și cu mult sub cele 650 000 de locuințe construite în 2008.

Ministrul locuințelor, Isabel Rodriguez, a declarat marți că guvernul a început să lucreze la un nou plan pentru a atinge acest obiectiv.

Pentru a umple o parte din golul lăsat de stat, organizațiile caritabile apelează la capitalul privat - chiar dacă acesta reprezintă o fracțiune din ceea ce este necesar.

Apartamentul oferit lui Carrillo de Mundo Justo (Lumea Justă) aparține Techo, un fond de investiții

În plus, orașele mari precum Madrid trebuie, de asemenea, să facă față migrației din zona rurală către centrele urbane, unde sunt locurile de muncă, a declarat Diego Lozano, directorul executiv al agenției pentru locuințe a orașului.

Circa 48.000 de persoane se află pe o listă de așteptare pentru locuințe sociale în Madrid. Lozano a declarat că orașul lucrează pentru a-și tripla fondul de locuințe sociale până la 15.000 cu termenul limită 2030, dar a recunoscut că acest lucru nu va satisface cererea.

El a acuzat, de asemenea, o lege recentă menită să protejeze drepturile chiriașilor, permițând persoanelor vulnerabile să rămână într-o proprietate timp de până la doi ani fără să plătească chiria, ceea ce, în opinia sa, a făcut ca proprietari care doresc să plătească chirii pe termen lung să fie mai reticenți.

Proprietarii cer chiriașilor garanții de plată a chiriei pe care cei mai săraci nu le pot oferi, potrivit mai multor ONG-uri consultate de Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze

pixel