Nvidia devine primul producător de cipuri care ajunge la valoarea de un trilion de dolari
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Nvidia
Nvidia
Nvidia Corp a urcat joi cu aproximativ 25%, apropiindu-se de o valoare de piață de 1.000 de miliarde de dolari, după ce prognoza sa a arătat că Wall Street nu a evaluat încă potențialul pe care îl reprezintă cheltuielile cu inteligența artificială.

Această creștere s-a adăugat unei alte creșteri de peste două ori a acțiunilor în acest an și ar urma să crească valoarea producătorului de cipuri cu aproximativ 190 de miliarde de dolari, ajungând la aproape 945 de miliarde de dolari. Acest lucru face ca Nvidia să fie de două ori mai mare decât a doua cea mai valoroasă firmă de cipuri, TSMC din Taiwan.

Saltul a fost la mică distanță de cea mai mare creștere de valoare într-o singură zi pentru o firmă americană, un record deținut de creșterea valorii de 190,90 miliarde de dolari a Apple Inc. la 10 noiembrie.

Câștigurile îmbucurătoare ale Nvidia au declanșat, de asemenea, o revenire în sectorul cipurilor și al firmelor axate pe inteligența artificială, ridicând piețele bursiere din Japonia până în Europa. În SUA, companii precum Alphabet Inc, Microsoft Corp și AMD au crescut între 3% și 10%.

Analiștii s-au grăbit să își majoreze obiectivele de preț pentru acțiunile Nvidia, unii dintre ei aducând ca argument ideea că toate drumurile în domeniul inteligenței artificiale duc către companie, deoarece aceasta domină piața cipurilor folosite pentru a alimenta ChatGPT și multe alte servicii similare.

Obiectivul mediu de preț s-a mai mult decât dublat în acest an. Conform Rosenblatt Securities și HSBC, Nvidia va avea o valoare de 1.480 de miliarde de dolari, mai mult decât Amazon.com Inc, a patra cea mai valoroasă companie americană.

Nvidia, a cincea cea mai valoroasă companie americană, a estimat miercuri venituri trimestriale cu peste 50% peste media estimărilor de pe Wall Street și a precizat că va avea o ofertă mai mare de cipuri AI în a doua jumătate a anului pentru a face față unei creșteri a cererii.

Directorul general Jensen Huang a declarat că echipamentele actuale din centrele de date, în valoare de 1.000 de miliarde de dolari, vor trebui înlocuite cu cipuri AI, pe măsură ce AI generativă este aplicată în fiecare produs și serviciu.

Rezultatele sunt de bun augur pentru companiile Big Tech, care și-au îndreptat atenția către AI în speranța că tehnologia va contribui la atragerea cererii într-o perioadă în care motoarele lor de profit, publicitatea digitală și cloud computing, sunt sub presiune din cauza unei economii slabe.

Unii analiști au declarat că rezultatele Nvidia arată că boom-ul AI generativ ar putea fi următorul mare motor de creștere.

"Vedem cu adevărat doar vârful aisbergului. Acesta ar putea fi într-adevăr un alt punct de inflexiune în istoria tehnologică, cum ar fi motorul cu combustie internă - sau internetul", a declarat Derren Nathan, șeful departamentului de analiză a acțiunilor la Hargreaves Lansdown.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel