Nvidia devine primul producător de cipuri care ajunge la valoarea de un trilion de dolari
Autor: DCBusiness Team | 25 mai 2023, 18:58
Nvidia
Nvidia
Nvidia Corp a urcat joi cu aproximativ 25%, apropiindu-se de o valoare de piață de 1.000 de miliarde de dolari, după ce prognoza sa a arătat că Wall Street nu a evaluat încă potențialul pe care îl reprezintă cheltuielile cu inteligența artificială.

Această creștere s-a adăugat unei alte creșteri de peste două ori a acțiunilor în acest an și ar urma să crească valoarea producătorului de cipuri cu aproximativ 190 de miliarde de dolari, ajungând la aproape 945 de miliarde de dolari. Acest lucru face ca Nvidia să fie de două ori mai mare decât a doua cea mai valoroasă firmă de cipuri, TSMC din Taiwan.

Saltul a fost la mică distanță de cea mai mare creștere de valoare într-o singură zi pentru o firmă americană, un record deținut de creșterea valorii de 190,90 miliarde de dolari a Apple Inc. la 10 noiembrie.

Câștigurile îmbucurătoare ale Nvidia au declanșat, de asemenea, o revenire în sectorul cipurilor și al firmelor axate pe inteligența artificială, ridicând piețele bursiere din Japonia până în Europa. În SUA, companii precum Alphabet Inc, Microsoft Corp și AMD au crescut între 3% și 10%.

Analiștii s-au grăbit să își majoreze obiectivele de preț pentru acțiunile Nvidia, unii dintre ei aducând ca argument ideea că toate drumurile în domeniul inteligenței artificiale duc către companie, deoarece aceasta domină piața cipurilor folosite pentru a alimenta ChatGPT și multe alte servicii similare.

Obiectivul mediu de preț s-a mai mult decât dublat în acest an. Conform Rosenblatt Securities și HSBC, Nvidia va avea o valoare de 1.480 de miliarde de dolari, mai mult decât Amazon.com Inc, a patra cea mai valoroasă companie americană.

Nvidia, a cincea cea mai valoroasă companie americană, a estimat miercuri venituri trimestriale cu peste 50% peste media estimărilor de pe Wall Street și a precizat că va avea o ofertă mai mare de cipuri AI în a doua jumătate a anului pentru a face față unei creșteri a cererii.

Directorul general Jensen Huang a declarat că echipamentele actuale din centrele de date, în valoare de 1.000 de miliarde de dolari, vor trebui înlocuite cu cipuri AI, pe măsură ce AI generativă este aplicată în fiecare produs și serviciu.

Rezultatele sunt de bun augur pentru companiile Big Tech, care și-au îndreptat atenția către AI în speranța că tehnologia va contribui la atragerea cererii într-o perioadă în care motoarele lor de profit, publicitatea digitală și cloud computing, sunt sub presiune din cauza unei economii slabe.

Unii analiști au declarat că rezultatele Nvidia arată că boom-ul AI generativ ar putea fi următorul mare motor de creștere.

"Vedem cu adevărat doar vârful aisbergului. Acesta ar putea fi într-adevăr un alt punct de inflexiune în istoria tehnologică, cum ar fi motorul cu combustie internă - sau internetul", a declarat Derren Nathan, șeful departamentului de analiză a acțiunilor la Hargreaves Lansdown.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care este noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...

Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE

Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...

Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta

Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Primii 12 mari datornici la bugetul de stat

Conform datelor ANAF la ora actuală există cel puțin 12...

Crossuri externe