Nvidia pregătește o versiune a noului său cip pentru piața chineză

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Nvidia lucrează la o versiune a noilor sale cipuri emblematice de inteligență artificială AI destinată pieței chineze și care va fi compatibilă cu actualele controale la care sunt supuse exporturile din SUA.

În martie, Nvidia a prezentat seria de cipuri „Blackwell”, care ar urma să intre în producție de masă în cursul acestui an. În această serie, cipul B200 este de 30 de ori mai rapid decât predecesorul său pentru anumite sarcini, cum ar fi trimiterea de răspunsuri prin chatbot.

Pentru lansarea și distribuția noului său cip denumit provizoriu ”B20”, Nvidia va colabora cu Inspur. Controalele la export au permis rivalilor precum Huawei și Enflame, susținut de Tencent, să domine piața chineză a procesoarelor de inteligență artificială avansate. 

Washingtonul a înăsprit controalele asupra exporturilor de semiconductori de ultimă generație în China în 2023, în încercarea de a preveni orice mijloc care ar putea armata Chinei. De atunci, Nvidia a dezvoltat trei cipuri special concepute pentru piața chineză.

O discuție într-un restaurant 

Necunoscut publicului larg, dar adorat de iubitorii jocurilor pe calculator, acest producător de plăci grafice este astăzi un gigant al tehnologiei avansate, ajungând un pion cheie în inteligența artificială.

Povestea companiei Nvidia a început cu întâlnirea, într-un restaurant din Silicon Valley, a trei ingineri – Jensen Huang, Chris Malachowsky și Curtis Priem. Cei trei au discutat despre dezvoltarea unui cip de computer care ar face grafica jocurilor video mai rapidă și mai realistă. Așa s-a născut Nvidia în 1993. 31 de ani mai târziu, compania este evaluată la peste 3,2 trilioane de dolari și este încă condusă de Jensen Huang.

CEO-ul Nvidia a putut profita de inteligența artificială pentru a-și impulsiona afacerea. În 2006, cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că GPU-urile (Graphics Processing Units) pot avea și altă utilizare: puteau accelera operațiunile matematice, ceea ce cipurile obișnuite de procesare nu puteau.

Un pariu riscant

Șase ani mai târziu, Alexnet, un AI capabil să clasifice imaginile, a fost dezvoltat folosind doar două GPU-uri programabile de la Nvidia. Informaticii au integrat rapid aceste plăci grafice nu pentru a se juca, ci pentru a-și accelera instrumentele.

Pariul a fost riscant pentru Nvidia. În timp ce GPU-urile tradiționale au fost concepute în principal pentru redarea graficelor în jocuri video și aplicații vizuale, GPU-urile programabile pot fi personalizate pentru a îndeplini diverse sarcini de calcul dincolo de simpla procesare grafică.

Restul este istorie: inteligența artificială a început să fie integrată în diferite programe și dispozitive. Și ChatGPT a făcut posibil să se facă un nou pas cu inteligența artificială generativă.

Cu mult înaintea timpului 

Descrisă drept „următoarea revoluție industrială”, AI prezintă un interes din ce în ce mai mare pentru companii și în special pentru tehnologia marilor. Ca rezultat, cipurile Nvidia se află în toate centrele de date care rulează algoritmi. Potrivit unui raport recent al CB Insights, Nvidia deține aproximativ 95% din piața GPU-urilor de învățare automată.

În prezent, Nvidia este atât de înaintea timpului său încât nu are concurenți reali. Dominanța lui pare asigurată deocamdată. Va dura asta? Alte companii importante de semiconductori încep să devină destul de agresive. AMD și Intel produc și GPU-uri dedicate aplicațiilor AI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Bani / Foto: DCBusiness
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com

pixel